Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/10

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Aprilskämten vi minns

Vad sägs om "hemdatorbaserade elektronkanoner", företagssponsrade gatunamn och färjor som dras fram med hjälp av starka magneter? Nyhetsredaktionerna runt om i landet håller första-april-skämts-fanan högt.

Traditionen med aprilskämt, att "narra april", kan tidigast beläggas från mitten av 1600-talet men dess ursprung är inte fastställt. Motsvarande tradition finns i flera andra europeiska länder. Vi har listat några av de mer minnesvärda, och påhittiga, aprilskämten genom åren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett av de mest klassiska aprilskämten stod SVT för 1962, när man hävdade att en nylonstrumpa var allt som behövdes för att få färg-tv. Man får ändå ge "sakkunnige" Kjell Stensson, som egentligen var radioprofil och skribent, att han ger ett trovärdigt intryck. 

Den 1 april 1979 rapporterade Rapport att miljöaktivister byggt murar och andra barrikader vid alla infarter till Södermalm i Stockholm. Reportern Yngve Bertilsson rapporterade om "fullt kaos och lynchstämning bland bilisterna".

BBC lyckades 1957 lura mängder av sina tittare att spaghetti växer på träd, genom att visa ett fejkat inslag från gränstrakterna mellan Schweiz och Italien. I inslaget sägs att den milda vintern gjort att årets spaghettiskörd är extra riklig, och man får se hur människor plockar ner spaghetti från träden.

Youtube försökte nog inte direkt lura någon med sitt aprilskämt 2012. Sajten meddelade då att man hade släppt dvd-boxarnas dvd-box "The Youtube Collection", där allt innehåll som någonsin lagts upp på Youtube skulle ingå. Den som beställde samlingen kunde vänta sig 175 lastbilar fulla med dvd-skivor, enligt företaget.

Dagens aprilskämt

Den gamle militären Einar Lyth är eld och lågor över beslutet att Örebro slott ska husera ett toppmodernt IT-kompani när värnplikten återinförs.

– Här kan man bedriva modern verksamhet eftersom en eventuell angripare inte har några som helst möjligheter att tränga igenom de här tjocka murarna med signalspaning, säger han till Nerikes Allehanda.

Men blir det skarpt läge kommer soldaterna inte att sitta på slottet.

– Då kommer man att arbeta hemifrån. Det är ju modernt nu. Då kommer man att sköta sina hemdatorbaserade elektronkanoner från hemmet, säger Einar Lyth med en entusiasm som inte riktigt matchar den torra sakligheten i riktiga nyhetsinslag.

Elsexan avlastar E6

Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad slår dagen till ära till med "Glöm E6:an, nu kommer Elsexan – Öresunds nya superled för batterifärjor".

Tydligen är det en norsk oljemiljonär med det passande namnet Jon Li Thium som ska se till att Helsingborg–Malmö inom kort trafikeras av 200 batteridrivna färjor som slukar 120 bilar och 360 passagerare vardera. På så sätt skulle E6 avlastas från trafik.

– Alternativt skulle färjorna kunna göras magnetiska, med kraftiga magneter utplacerade som "drar" båtarna framåt. Det handlar om vad som är den mest tilldragande lösningen, säger den uppenbart mycket kreative Jon Li Thium.

Lassgård har lessnat

Gefle Dagblad bjuder på ett "avslöjande" av det lite tristare slaget. Filmstjärnan Rolf Lassgård har fått nog av staden. Spiken i kistan blev när Gävle kommun stoltserade med att man nu är fler än 100 000 invånare.

– Det är ingenting att skryta om att vi blir fler. Jag har alltid tyckt om småstadslivet, men det finns inte kvar här. Snart är vi som Stockholm och då kan jag lika gärna bo där, säger Rolf Lassgård som tänker låta flyttlasset gå till stadsdelen Ropsten.

På bilderna från intervjun syns flyttkartonger uppmärkta "priser" och "Ove-grejer" så att läsarna ska förstå att det verkligen flyttpackas för fullt.

Flytande fotbollsplaner

Linköping är ju inte direkt känt som "Linköping by the sea" eftersom stan bara ha en å. Men det tänker man ändra på genom att bygga en ny stadsdel i den närliggande sjön Roxen, påstår Östgöta Correspondenten.

Inte bara husen kommer att vara flytande i den nya stadsdelen om de närboende får vara med och bestämma. Ekängenbon Erik Egir vill även ha två elvamannaplaner som kan flyttas runt över sjön för sommarens fotbollscuper.

Säljer ut gatunamnen

I Katrineholm har kommunen kommit på ett smart sätt att dra in sponsorpengar genom att byta ut namn på gator och torg till företagsnamn, påstår Katrineholms Kuriren.

De har till och med ett pressmeddelande från kommunen som bevis:

"Det är ett utmärkt sätt för små kommuner att öka sina inkomster. Tidigare har kommunerna främst erbjudit möjligheten för företag att namnge sporthallar och liknande, men Katrineholm kommer att gå i bräschen för sponsring av andra objekt".

Tump + älg = sant?

USA:s president Donald Trump har planer på att kombinera bygget av ett monument över sig med det planerade bygget av jätteälgen Stoorn på berget Vithatten, enligt Norran.

– Han tänkte att det kanske gick att kombinera på något sätt, säger älgens skapare Thorbjörn Holmlund.

– Du vet Stoorn, det passar som in i hans image.

Det största problemet tycks vara hur presidentens plan Air force one ska rymmas för en landning på Skellefteå Airport som uppges ha för kort landningsbana för ett så stort plan.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.