Apoteken inför varningsskyltar för den miljöpåverkan som vanliga läkemedel med substansen diklofenak har. Arkivbild.
Apoteken inför varningsskyltar för den miljöpåverkan som vanliga läkemedel med substansen diklofenak har. Arkivbild.

Apotek varnar för miljöfarligt läkemedel

Stora mängder av det miljöfarliga ämnet diklofenak, vanligt i många smärtstillande läkemedel, hamnar i våra vattendrag. Nu inför apotekens branschorganisation varningsskyltar på hyllorna och på webben där läkemedlet säljs.

ANNONS
|

Från och med den 3 oktober kommer alla apotek att varna för miljökonsekvenserna, enligt en överenskommelse mellan medlemsföretagen i Sveriges Apoteksförening. Ämnet är den aktiva substansen i bland annat de populära, receptfria smärtstillande läkemedlen Voltaren och Eeze.

Läkemedel med diklofenak säljs också i många livsmedelsbutiker och på bensinstationer.

Diklofenak är giftigt för fisk och andra havslevande organismer, och mycket svårt att bryta ned. Sedan 2015 har Sverige lagstiftning om hur mycket diklofenak som får släppas ut i vattnen. Dessa gränsvärden överskrids.

"Tydliga signaler"

- Det här är apotekens sätt att dra sitt strå till stacken. Vi får mer och mer frågor från kunder om olika varors miljöpåverkan. Det här är ett ämne där det finns tydliga signaler – det vi kan veta med bestämdhet är att det går ut i naturen, men exakt hur det påverkar vet vi inte. Det är ändå tillräckligt starka signaler för att vi ska informera våra kunder om detta, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

ANNONS

- Vi vet också att EU tittar noggrant på diklofenak och har samlat in vetenskaplig information för att fatta beslut. Men det tar väldigt lång tid.

Apoteken ska ge råd om att använda läkemedlen på rätt sätt. Voltaren-gel ska inte sköljas av under vattenkranen, utan torkas av med papper som slängs i papperskorg.

Bollen hos EU

Läkemedelsverket vill se en regeländring så att miljöhänsyn kan tas när ett läkemedel godkänns.

- Som det ser ut just nu i den EU-lagstiftning vi har att följa, kan vi inte ta hänsyn till miljön när det gäller om ett läkemedel för människa ska vara godkänt eller ej. Den frågan håller vi på och tittar på, det är inte helt utrett om vi skulle kunna ta hänsyn just vid receptfrihetsbedömningen, säger Lena Björk på Läkemedelsverket.

I Danmark är läkemedel med diklofenak receptbelagda, på grund av bieffekter som leverpåverkan hos människor.

ANNONS

Många landsting, bland dem Stockholms, har redan tagit bort läkemedel med diklofenak från sina så kallade kloka listor.

TT

Fakta: Diklofenak

Under 2016 såldes 1,9 ton av läkemedlen med diklofenak via recept och 2,6 ton receptfritt. Den receptfria försäljningen ökar och den receptbelagda försäljningen minskar.

Diklofenak passerar ofta reningsverken utan att brytas ned i större omfattning. Det finns rapporter om att de koncentrationer som finns i svenskt avloppsvatten resulterar i förändringar i flera organ hos akvariefisk.

Diklofenak har nyligen tagits bort från EU:s vaktlista för vattenförorenande ämnen, då man anser sig ha samlat tillräckligt med data om ämnet.

Svenskt Vatten, en branschorganisation för livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag, krävde 2016 att läkemedel med diklofenak receptbeläggs.

I en rapport från samma år varnar Naturvårdsverket för miljöeffekterna. Under 1992–2003 dog 99 procent av gampopulationen i Indien efter att ha ätit av kadaver från kor som behandlats med diklofenak. Också hos svenska abborrar har man funnit rester av diklofenak.

Källor: Läkemedelsverket, Svenskt Vatten, Naturvårdsverket

ANNONS