Antimyggprodukter översvämmar marknaden

Armband med ultraljud, adaptrar med uv-ljus och doftmattor med gas. Prylar som på olika sätt ska hålla myggorna borta ploppar upp som svampar på marknaden. Men fungerar metoderna som produkterna använder sig av? Myggforskaren svarar.

ANNONS
|

På sommaren, nära sjöar och vattendrag trivs myggorna som bäst. Men de små blodsugarna kan även försura sommarmyset på altanen eller balkongen, när de mobiliserar sig i skymningstimmarna. Dessutom känns det som att de alltid lyckas hitta ett kryphål. Hur mycket man än täppt till med myggnät och smörjt in sig med myggmedel verkar man ändå kunna hitta kliande myggbett dagen efter.

Kanske är det därför som prylar i alla möjliga skepnader och tekniker har intagit marknaden.

Men de olika metoderna som prylarna använder fungerar olika bra och har dessutom andra sidoeffekter som man borde känna till, menar myggforskaren Anders Lindström på Statens veterinärmedicinska anstalt.

ANNONS

UV-ljus

Det finns flera apparater som sägs kunna fånga myggor med hjälp av UV-ljus. Det är visserligen så att myggor dras till ultraviolett ljus i viss utsträckning, menar myggforskaren Anders Lindström. Problemet är bara att även andra, oskyldiga insekter – också gör det.

– Det lockar massa andra djur också, till exempel fjärilar, som man också tar livet av. Det är ju inte optimalt får man säga.

Rent grundläggande dras myggor mer till lukter än ljus, enligt experten.

– Mygg attraheras snarare av dofter, som koldioxid, än av UV-ljus, säger han.

Amplecta lockar till sig insekter med ett UV-A ljus med en våglängd anpassad för ändamålet. När insekterna har dragits till fällan fastnar de på klisterpappret som sitter bakom lampan.
Amplecta lockar till sig insekter med ett UV-A ljus med en våglängd anpassad för ändamålet. När insekterna har dragits till fällan fastnar de på klisterpappret som sitter bakom lampan. Bild: Myggfri.nu

Ultraljud

Hur någon har kommit fram till att ultraljud skulle skrämma bort myggor kan Anders Lindström inte förklara. Det har ingen bevisad effekt enligt forskaren.

– Jag har blivit tillfrågad förut och letat efter vetenskapliga studier som skulle stödja det, och det gör det inte.

Varför har man tänkt sig att det skulle fungera?

– Jag har faktiskt ingen aning. Det är mycket som folk får för sig. Enkla lösningar är på något vis attraktiva, även om de kanske inte fungerar.

Myggarmband med ultraljud. Ska skapa en myggfri zon på 1-2 kvadratmeter.
Myggarmband med ultraljud. Ska skapa en myggfri zon på 1-2 kvadratmeter. Bild: Krisskydd.se

Dofter

När det kommer till myggbekämpning med hjälp av dofter, finns två olika sorters odörer som används, enligt Anders Lindström. En del produkter fångar myggorna med en lukt som de dras till. Andra utsöndrar ämnen som myggorna inte gillar, vilket stöter bort dem.

ANNONS

Dessa produkter använder sig av doftmattor som värms upp och sedan avger en lukt som håller myggorna på avstånd.

Detta fungerar bra för att hålla myggorna borta, men det finns en baksida.

– Doftmattorna är fortfarande giftiga efter användning. Slänger man ifrån sig dem efter förbrukning kan de påverka vattendrag och djurliv. I Finland har man därför förbjudit dem ute i naturen och bara tillåtit dem i nära anslutning till bostaden.

Thermacell innehåller doftmattor som har blötlagts i myggmedel. Dessa värms upp med hjälp av en gasbehållare och myggmedlet frigörs.
Thermacell innehåller doftmattor som har blötlagts i myggmedel. Dessa värms upp med hjälp av en gasbehållare och myggmedlet frigörs. Bild: Myggfri.nu

Produkter som fångar mygg genom att utsöndra ämnen, exempelvis koldioxid, som påminner om vår kroppslukt, fungerar också för att fånga in myggor menar Anders Lindström.

– Jag använder sådana fällor själv när jag ska fånga myggor i forskningssyften. Det funkar.

Ironiskt nog kan dessa maskiner dock ha en motsatt effekt.

– Ska man sitta ute en kväll och grilla och smäller igång myggfällan, bildas det på långt håll bara mer koldioxid som lockar mer mygg. När de kommer väldigt nära blir fällan inte mer attraktiv än någon annan av dem som sitter runt bordet. Det blir som att det sitter ytterligare en person där.

Mosquito Magnet, använder gasol som omvandlas till koldioxid, vilket av myggorna uppfattas som mänsklig utandningsluft, samt doftämnet Oktanol, som avger en doft lik människans. När myggorna kommer i närheten av maskinen, dras de in av en fläkt.
Mosquito Magnet, använder gasol som omvandlas till koldioxid, vilket av myggorna uppfattas som mänsklig utandningsluft, samt doftämnet Oktanol, som avger en doft lik människans. När myggorna kommer i närheten av maskinen, dras de in av en fläkt. Bild: Myggfri.nu

Myggorna verkar vara svårbesegrade än så länge?

– Ja, så är det ju. Historiskt sett är det väldigt få kampanjer för att bli av med mygg som verkligen har lyckats, säger Anders Lindström och tillägger:

ANNONS

– Hade det funnits sätt, hade vi ju inte haft den här diskussionen, för då hade alla ju känt till det.

LÄS MER:Myggen som sätter skräck i Majornaborna

LÄS MER:Myggupptäckt kan hjälpa bekämpa sjukdomar

LÄS MER:Laser avslöjar vad myggor gillar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS