Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Antalet skuldsaneringar ökar kraftigt

Antalet kraftigt skuldsatta personer som ansökt om hjälp att bli av med sina skuldbelopp har ökat rejält i år. I Göteborg har siffran mer än fördubblats sedan förra året. – Vi kommer att få svårt att hinna med alla ärenden, säger Joanna Gren på Kronofogdemyndigheten i Göteborg.

Fram till första juli hade Kronofogden tagit emot drygt 10 600 ansökningar om skuldsanering totalt i landet . Det är mer än dubbelt så många som under första halvåret i fjol enligt siffror som TT gått igenom. Förklaringen är att det blivit enklare att ansöka och lättare att hantera det praktiska i själva saneringen. Men att regeländringarna skulle öka intresset så mycket hade Kronofogden inte räknat med.

– Vi visste att det fanns ett uppdämt behov men trodde inte att ansökningarna skulle komma så snabbt, säger enhetschef Per-Olof Lindh till TT.

I Västra Götaland har ansökningarna ökat med 119 procent hittills i år jämfört med samma period förra året. I rena ansökningar är det 1645 stycken jämfört med förra årets 751.
För Göteborg är ökningen ännu större rent procentuellt. I år har 610 sökt under första halvåret, jämfört med 263 förra året. Det är en ökning med 132 procent.

– Det finns många anledningar till att det ökat mycket här. Både att processen att söka har blivit enklare, men också att våra budget- och skuldrådgivare har informerat om vem som kan söka och hur, säger Joanna Gren, teamchef på Kronofogden i Göteborg.

"Kommer få svårt att hinna med"

I dag godkänns mellan 65-70 procent av alla ansökningar om skuldsanering av Kronofogden. En siffra som håller sig konstant oavsett ökningar enligt Joanna Gren.

– Även om det blivit enklare att söka hemifrån via sin egen dator så är det fortfarande en omfattande process att få in alla papper. Lagändringen i höstas har verkligen fått önskad effekt men vi kommer att få svårt att hinna med alla ärenden, säger hon.

Bakgrunden till lagändringen som gjort det lättare att ansöka om skuldsanering är att väldigt många människor levt under knappa ekonomiska förhållanden under många år, kanske i decennier. Ofta har överskuldsättningen sin upprinnelse i en skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom eller en annan livskris. Enligt enhetschef Per-Olof Lindh finns det många fler som är berättigade till en sanering men som ännu inte sökt.

– Vi uppskattar att omkring 30 000 personer i våra register skulle kunna få skuldsanering, men har inte ansökt. De har kanske inte haft kraft, eller avskräckts av den tidigare ganska komplicerade ansökan, säger Per-Olof Lindh till TT.

"Vi behöver mer"

Ändringarna i skuldsaneringslagen innebär också att den skuldsatte endast behöver betala en månatlig summa till Kronofogden, som i sin tur fördelar summan till fordringsägarna.

– Många tycker nog att det är skönt att själv slippa betala 20, 30 eller 40 borgenärer varje månad, säger Per-Olof Lindh till TT.

Men följden av att antalet ansökningar skjutit i höjden, som tros landa på 20 000 före årsskiftet, är att Kronofogden har svårt att hinna med. Det dröjer nu upp mot nio månader innan de skuldsatta får besked om de beviljas skuldsanering.

– Vi förberedde IT-system och rutiner för att ta emot cirka 15 000 ansökningar under 2017, men vi bedömer att det blir 20 000 i stället. För att klara av detta behöver vi helt enkelt mer i anslag från regeringen, säger Per-Olof Lindh till TT.

I Göteborg märks samma problem på myndigheten.
 
– Vi har kopplat loss alla personer vi kan inom myndigheten för att jobba med ansökningarna. Kopplar vi loss fler så kommer det att drabba resten av myndighetens arbete. Får vi inte mer resurser att hantera ärendena så kommer väntetiderna för ansökningarna att bli längre, säger Joanna Gren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.