Elsparkcykel vid Olskroken i Göteborg.
Elsparkcykel vid Olskroken i Göteborg. Bild: Robin Aron

Antalet olyckor med elsparkcyklar ökar drastiskt

Från knappt märkbara siffror till ett tusental olyckor. Missöden med elsparkcyklar har dragit i väg det senaste året, det visar en sammanställning av Transportstyrelsen.
– Majoriteten inträffar i storstäder och sker framför allt på kvällar och nätter under helger, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

ANNONS
|

På mindre är fem år har antalet olyckor med elsparkcyklar ökat kraftigt. Det visar en sammanställning som Transportstyrelsen har gjort.

Mellan 2016 och 2018 inträffade ungefär 20 personskadeolyckor per år med elscootern. Det senaste året har runt 1 000 olyckor inträffat.

– Majoriteten av olyckorna med elsparkcyklar inträffar i storstäder och sker framför allt på kvällar och nätter under helger, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Många unga som drabbas

Den kraftiga ökningen kom framför allt för ett par år sedan, då fordonet tog sig in med en rusande fart på marknaden. Under 2020 märktes ingen större förändring, vilket Transportstyrelsen motiverar som en effekt av pandemin. I år stiger kurvan brantare.

ANNONS

– Till och med augusti i år har det skett 1 056 olyckor med elsparkcykel, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Runt 40 procent av de omkomna eller skadade kopplade till olyckorna är mellan 20 och 34 år.

– Det visar också att elsparkcykeln har blivit ett fordon som används i stadslivet av unga vuxna på ett inte helt trafiksäkert sätt, säger Khabat Amin.

Olyckor med A-traktorer ökar också – antalet fördubblades

Myndigheten har kollat över andra fordon. Förutom elsparkcyklar gäller det A-traktorer, mopedbilar, fyrhjulingar och snöskotrar.

Undersökningen lyfter fram att olyckorna med A-traktorer fördubblats. Till skillnad från elsparkcyklarna ökade antalet under förra året. Under 2019 skadades 146 personer i olyckor med A-traktorer, medan 214 personer skadades under i fjol.

– Då ökar också antalet A-traktorer kraftigt. Här är det viktigt att notera att ökningen av olyckor följer ökningen av antalet A-traktorer i trafiken, säger Khabat Amin.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS