Karl Chevalley, ställföreträdande beslutsfattare i Västra Götalands regionens särskilda sjukvårdsledning, vid det tidigare fältsjukhuset vid Östra sjukhuset.
Karl Chevalley, ställföreträdande beslutsfattare i Västra Götalands regionens särskilda sjukvårdsledning, vid det tidigare fältsjukhuset vid Östra sjukhuset. Bild: Robin Aron

Antalet nya fall av covid-19 ökar i Västra Götaland

Antalet nya fall i Västra Götalandsregionen ökade med 50 procent förra veckan jämfört med veckan innan. Totalt 377 nya fall konstaterades i Västra Götalandsregionen vecka 28.

ANNONS
|

Enligt Västra Götalandsregionen ligger smittspridningen i regionen fortfarande på en låg nivå, men från vecka 27 till vecka 28 har antalet nya fall ökat med 50 procent. Många av de nya fallen kopplas till resor och smittade finns i alla åldersgrupper, men de flesta smittade är under 30 år.

Samtidigt som smittspridningen visar tendenser på att öka igen så har cirka 70 procent av alla vuxna fått sin första dos covidvaccin. 11 augusti öppnar regionen upp tidsbokningen även för de från och med 16 år.

– Vaccinationen av gruppen 18 år och äldre har gått snabbt framåt och nu ser vi att det finns en hel del lediga tider, säger Karl Chevalley, ställföreträdande beslutsfattare i Västra Götalands regionens särskilda sjukvårdsledning i ett pressmeddelande.

ANNONS

Vaccinleveransen väntas minska

Men under augusti väntas vaccinleveranserna minska, då kommer en större del av vaccinet gå till att ge dos två än tidigare. Månaden efter väntas dock leveranserna öka igen.

– Vi har kapacitet att vaccinera väldigt många fler än vad som kommer bli möjligt under augusti så detta är givetvis inte optimalt, säger Karl Chevalley.

27 000 doser väntas skickas ut inför vecka 30.

LÄS MER:Gravid kvinna dog i covid-19 – barnet överlevde

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS