Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antalet anmälda sexofredanden fördubblat på festival

Under de pågående festivalerna i Stockholm har man hittills fått in 40 anmälningar om sexuella ofredanden. Under Göteborgs Kulturkalas har inga kommit in.

Från de pågående Stockholmsfestivalerna Kulturfestivalen och We are Stockholm har polisen fått in hela 40 anmälningar om sexuella ofredanden. 15 av dem har inkommit det senaste dygnet. Enligt Mats Eriksson, kommunikatör hos Stockholmspolisen kommer de flesta från We are Stockholm.
– De allra flesta härrör från ungdomsfestivalen, säger Mats Eriksson.

Han berättar att man under torsdagen också grep fyra misstänkta gärningsmän.
– De var alla under 15 år och deras fall har gått över till socialtjänsten.

LÄS OCKSÅ: Därför kommer festivaltafsarna undan

"Bra att fler anmäler"

Mats Eriksson tror att det stora antalet anmälningar delvis beror på att personer blir mer benägna att anmäla.
– Det är bra att fler anmäler. Det hjälper till att minska mörkertalet, säger han.

Mats Eriksson anser också att sexuella ofredanden i första hand är ett samhällsproblem och inte bara ett festivalproblem.

– Det är viktigt att komma ihåg att det här händer inte bara på festivaler. Det händer även i hemmet, på arbetsplatser och i skolor. Men på festivaler är det ju mycket folk på liten yta, vilket gör det mer koncentrerat.

LÄS OCKSÅ: "Befängt att svenska killar inte skulle agera i grupp"

Hittills inga anmälningar i Göteborg 

Från det pågående Kulturkalaset i Göteborg har man fått in flera anmälningar om ordningsstörningar, fylleri och narkotikainnehav, men hittills inte någon anmälning om sexuella ofredanden.
– Vi får in en rapport varje morgon för föregående dag och det har hittills inte varit några sexuella ofredanden som kan knytas direkt till kalaset, säger polisens presstalesman i Västra Götaland Tommy Nyman.
– Det kan vara så att någon ändå har blivit utsatt men först går hem och funderar innan man anmäler. Något riktigt facit har vi därför egentligen inte förrän kanske måndag eftermiddag.

Större bredd på Kalaset

Kjell Lindgren, presstalesman hos polisen i Stockholm, tror att skillnaden i anmälningar mellan de två evenemangen till viss del kan ha att göra med att We are Stockholm riktar sig till en yngre publik, medan Göteborgs Kulturkalas har en större bredd när det gäller besökarnas ålder.
Som ytterligare en jämförelse kan man också ta musikfestivalen Way out West, där polisen fick in två anmälningar om sexuella ofredanden under tre dagar. Även där är publiken åldersmässigt mer spridd.

LÄS OCKSÅ: Så jobbar Göteborgspolisen med kameraövervakning

We are Stockholm fick stor uppmärksamhet även förra året, för sina problem med sexuella ofredanden. Då låg den sammanlagda siffran på totalt 20 anmälningar. I år har polisen utökat sin närvaro.
– Vi jobbar också mycket tillsammans med arrangören för att utöka bevakningen med kameror och belysning. Vi har också utbildat funktionärerna för att kunna upptäcka den här typen av brott, säger Kjell Lindgren.
Trots det har alltså antalet anmälningar fördubblats från förra året innan festivalen ens är slut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.