Ansvarig minister: Behövs fler åtgärder

Lärarbristen kommer snart att bli värre när äldre lärare går i pension, visar en ny kartläggning. En skrämmande prognos, anser fackförbunden, som länge varnat för utvecklingen. Nu krävs fler åtgärder, enligt ansvarig minister.

ANNONS
|

I nästan hälften av Sveriges kommuner bor det färre än 10 unga legitimerade grundskolelärare. Sämst är det i de nordligaste, visar en kartläggning av tidningen Skolvärlden.

- Vi har påtalat under en lång tid att yrket måste göras mer attraktivt, lönerna måste upp och villkoren måste bli bättre. Det krävs ett nationellt ansvar, säger Åsa Fahlén ordförande på Lärarnas riksförbund.

ANNONS

- Det är allvarligt och ingen ljusning är i sikte. Vi måste ta tag i problemen från alla håll. Det är tid att öppna ögonen och agera, säger Maria Rönn, vice ordförande i Lärarförbundet.

Krävs fler åtgärder

Enligt Lärarförbundet bör en åtgärd vara att få in fler yrkesgrupper i skolan, till exempel lärarassistenter.

- Då kan lärarna lägga mer tid på undervisning och lärande, vilket i sin tur kommer göra yrket mer attraktiv, säger Rönn.

Skolverket har också varnat för den här utvecklingen – men nu börjar man se allt tydligare effekter.

- Det är verkligen mer akut nu att man gör vad man kan för att inte fler lärare slutar. Man behöver arbeta med lärarnas arbetsmiljö, utvecklingsmöjligheter och lön för att yrket ska uppfattas som mer attraktivt, säger Niclas Westin, enhetschef på Skolverket.

ANNONS

Måste bli mer attraktivt

Även om det gjorts satsningar från både den nuvarande regeringen och den förra, så är det inte tillräckligt, anser Moderaterna.

- Jag blir väldigt oroad över situationen och har varit det länge, framför allt att det går så fort. Kvalitén på lärarutbildningen måste höjas, vi måste satsa på karriärvägar åt lärare och även se till så att deras administrativa uppgifter blir färre, säger Camilla Waltersson Grönvall (M) utbildningspolitiska talesperson.

- Det här är en av de största utmaningarna vi har i modern tid inom skolväsendet. Nu måste regeringen göra mer, säger hon.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, är medveten om att mer åtgärder behövs.

- Vi har utbildat för få under en längre tid och inte jobbat tillräckligt långsiktigt. Vi måste nu fokusera på att göra yrket mer attraktivt, skapa bättre löneutveckling men också möjlighet till karriärutveckling. Sedan måste vi hitta fler vägar in till yrket och se till så att lärare avlastas från arbetsuppgifter som inte har med undervisning att göra, säger hon.

ANNONS

TT: Frågan har lyfts i flera år, varför är vi här?

- Vi har jobbat med det här sedan vi tillträdde, även förra regeringen. Nu handlar det om att kunna nå en balans så småningom när vi ser att åtgärderna fått effekt. Under tiden får vi vidta fler åtgärder för att stärka skolvärlden och läraryrket ytterligare, säger Hellmark Knutsson.

TT

ANNONS