Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linn Sjögren, (infällda bilden), personalchef på Kalmar Vatten.

Anställda tvingas träna - för att få högre lön

- Vi ser träningen som en arbetsuppgift som alla andra, säger personalchefen på Kalmar Vatten.

Konceptet med obligatorisk friskvård på arbetstid är nu inne på sitt åttonde år och ingår i både befattningsbeskrivningar och som en del av lönekriterierna.

- Syftet är att minska belastningsskadorna och få en mer effektivt personal. Vi ser träningen som en arbetsuppgift som alla andra och har gott om exempel på ryggont och andra krämpor som har försvunnit, säger Linn Sjögren, personalchef på det kommunala bolaget Kalmar Vatten som ansvarar för vatten- och avloppsfrågor.

Varför är träningen obligatorisk?

- Friskvårdbidraget som vi hade tidigare utnyttjades inte av dem som behövde det mest. De som redan tränade blev jätteglada och de som inte tränade brydde sig inte alls och det var det vi ville komma åt. Ett av våra övergripande mål är att pensionera friska medarbetare, säger Linn Sjögren.

Vilka reaktioner har ni fått?

- I början var det lite stökigt och många som bytte om och satte sig på bänken på gymmet med armarna i kors men sedan såg de sina kollegor träna och hakade på. Vi har 80 anställda och vi har alltid någon som inte tycker det var bra men annars är det väldigt uppskattat och det är otroligt många som har hört talas om detta när vi rekryterar.

Att motionera, är inte det var och ens ensak - riskerar ni inte att inkräkta på den personliga integriteten?

- Jo, det har vi tänkt på men vi har ansvar för vår arbetsmiljö och våra anställdas hälsa och om vi ska kunna ta det här ansvaret är det här enda vägen att gå, som vi ser det, säger Linn Sjögren.

Kalmar vatten har i dag avtal med fem gym där det anställda får ett träningskort betalt på valfritt ställe. Den enskilde ska träna vid två tillfällen i veckan och bestämmer själv när man tränar och det finns även möjlighet att träna på kvällstid och då får man ersättning timme för timme. En av timmarna måste utgöras av styrketräning, detta för att motverka belastningsskador.

Närvaron kontrolleras på gymmen för varje anställd då och då för att ha ett underlag till medarbetarsamtal och lönesättning. Vid låg närvaro blir detta en fråga vid utvecklings- och lönesamtal. Den person som vägrar träna riskerar att få lägre lönelyft än sina kollegor. Hittills har detta skett i enstaka fall.

Läs mer:SKF hjälper anställda gå ner i vikt

Att sponsra exempelvis viktminskning som en del av den dagliga friskvården har inte varit aktuellt.

- Nej, det gör vi inte. Jag tror att hälsa handlar om att få in den goda vanan, att skaffa sig en vana som man inte kommer ur, inte om en sådan där engångsraket. Vi ser också att träningen leder till att man ser över sin kost och vi har också föreläsningar om kost och hälsa lite då och då.

Hur mycket tränar du själv?

- Fem-sex gånger i veckan, det är viktigt att föregå med gott exempel.

Resultatet är av den obligatoriska träningen har lett till något minskad sjukfrånvaro, från 3,48 procent till 3,12, och minskat omplaceringar på grund av belastningsskador från 1 procent om året till 0,13 per år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.