Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fem anställda vid Försäkringskassan misstänks ha begått grova dataintrång. Arkivbild

Anställda polisanmäls för registerstöld

Fem anställda vid Försäkringskassan har polisanmälts misstänkta för att ha stulit sekretesskyddad information om funktionshindrade ur kassans register. Uppgifter som sedan har lämnats vidare till assistansbolag.

Bolagen har med hjälp av de olagliga dataintrången kunnat värva nya "kunder" – och flera av de anmälda handläggarna har också haft privata kopplingar till assistansbolagen.

- Det här är mycket skadligt för brukarna. Det är deras integritet som blir kränkt när uppgifterna tas ut och det är skadligt för hela assistansbranschen. Det hotar hela kedjan, säger Linus Nordenskär, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, till Svenska Dagbladet.

Uppvaktades med tårta

I ett av fallen som SvD tagit del av uppvaktades en anställd vid ett av Försäkringskassans kontor i Göteborg av en företrädare för ett assistansbolag.

Enligt myndighetens egen utredning fick kvinnan blommor, tårta och biobiljetter och hon erbjöds också en tjänst i bolaget.

I gengäld gjorde hon, enligt utredningen, drygt 900 otillåtna sökningar i kassans interna system för att bolaget skulle få möjlighet att värva nya brukare som kunder. Kvinnan, som började arbeta för boklaget när hennes tjänst på Försäkringskassan löpte ut, har polisanmälts misstänkt för mutbrott, tjänstefel, brott mot tystnadsplikt och dataintrång.

Förundersökning pågår.

Tog anställning

I ett annat ärende, som SvD begärt ut, har en tidigare handläggare tagit ut information som "beräknas ha ett värde av flera hundra miljoner kronor”. Handläggaren tog sedan anställning ett assistansbolag vars omsättning därefter växte från fem miljoner till 13 miljoner kronor på ett år.

- Vi har stort förtroende för Försäkringskassans medarbetare, men så länge man jobbar med människor kan sånt här inträffa. Det är väldigt beklagligt men vi har också agerat fort och visar att vi ser allvarligt på det i och med att vi polisanmäler, säger Linus Nordenskär.