Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Huset var byggt nationalromantisk stil och väldekorerat med blomsterornamentik och fåglar.

Anrik kulturbyggnad förstördes i brand

Enligt brandförsvaret är hela den eldhärjade fastigheten vid Stureplan i Stockholm och delar av övriga kvarteret skadat.

På Jakobsbergsgatan 6/Biblioteksgatan 9 ligger fastigheten Vildmannen 7 som byggdes mellan åren 1895 och 1897. Enligt den nuvarande fastighetsägaren utmärker sig fastigheten i området med en fasad helt i Roslagssandsten. Arkitekt var Erik Josephson som inspirerats av samtida engelsk arkitektur och gav byggnaden detaljer som inspirerats av medeltida arkitektur.

Huset är blåmärkt av Stockholms stadsmuseum. Det är den högsta av de kulturhistoriska klassificeringarna.

Svenska Hems matvarubutik

- Det är ett hus som, i och för sig har förändrats en del under åren, men som var väldigt välbevarat. Det hade en speciell, dekorerad stenfasad. Men det var också här Svenska Hem öppnade sin matvarubutik, säger Ylva Blank.

1905 öppnade Svenska Hem på Jakobsbergsgatan 6. Grundare var kvinnosakskämpen Anna Whitlock och butiken drevs som ett kooperativ av och för kvinnor. Witlocks och Svenska Hems historia har bland annat berättats i tv-serien Fröken Frimans krig med Sissela Kyle i huvudrollen.

Från början innehöll Vildmannen 7 endast bostäder, bland annat en paradvåning på 800 kvadratmeter.

- När man byggde på den här tiden så var varje hus ett unikt hus. Och gör man en så här påkostad fasad så är det inte något annat hus som ser likadant ut. Det här var i en del av staden där man ville bygga påkostat redan då, säger Ylva Blank.

Oklart om HM:s konceptbutik

Merparten av kvarteren kring Biblioteksgatan byggdes under andra hälften av 1800-talet. Från att ha varit ett glest befolkat område i utkanten av staden har området blivit till ett av Stockholms mer exklusiva shoppingstråk.

Klädkedjan HM hade planerat att till våren öppna sin nya konceptbutik Arket i bottenplanet på det nu brandhärjade huset.

"Det är för tidigt att säga om branden påverkar vårt planerade öppningsdatum", skriver Arkets presskontakt Jay Woods i ett mejl till TT.