Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidigare statsepidemiolog Annika Linde oroas över den senaste tidens ökade smittspridningen, säger hon i en intervju med Expressen. Bild: Mats Andersson / TT
Tidigare statsepidemiolog Annika Linde oroas över den senaste tidens ökade smittspridningen, säger hon i en intervju med Expressen. Bild: Mats Andersson / TT

Annika Lindes kritik – mot lättade restriktioner

Antalet fall av covid-19 går nu uppåt igen i Sverige, till stor del på grund av en ökad smittspridning i storstäderna. Nu riskerar vi slås av en fjärde våg i höst, menar experter som Expressen talat med.
– Det finns en viss risk när skolorna startar där vaccinationsgraden är lägre, säger Tom Britton, professor i matematik, till tidningen.

Smittspridningen ökar återigen i landet och allt fler fall av varianten Delta upptäcks. Mellan vecka 27 och 28 ökade antalet bekräftade fall med 24 procent, om än fortfarande på en relativt låg nivå. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport ökar smittan särskilt i samtliga storstadsregioner.

Denna ökning oroar experterna Tom Britton och Annika Linde, Sveriges tidigare statsepidemiolog. Enligt just Linde är den senaste tidens smittokurva lik de som observerats i bland annat Storbritannien och Spanien.

– Det är ett illavarslande tecken, säger Annika Linde till Expressen.

I region Stockholm ökade antalet fall med 44 procent den senaste veckan, samtidigt som Västra Götalandsregionen kallar ökningen här för ”påtaglig” i sin veckorapport. Att den dessutom sker samtidigt som restriktioner avvecklas oroar Annika Linde, som hellre ser att restriktionerna ligger kvar.

– Dels släpper man på restriktionerna, dels varnar man, och det förvirrar människor, säger hon till tidningen.

Annika Linde varnar för att faran ännu inte är över, samt att risken för en ny våg är högst verklig.

LÄS MER: Studie bekräftar: Vaccin gott skydd mot delta

Tom Britton, professor i matematik vid Stockholms universitet. Bild: Claudio Bresciani/TT
Tom Britton, professor i matematik vid Stockholms universitet. Bild: Claudio Bresciani/TT

Skolor riskerar öka smittspridning

Även matematikprofessorn Tom Britton anar att en fjärde våg är på väg. Britton menar dock att den i så fall kommer vara lindrigare än de som drabbat Sverige tidigare, eftersom en stor del av befolkningen kommer vara fullvaccinerade. Däremot ser han skolöppningen som problematisk.

– Det finns en viss risk när skolorna startar där vaccinationsgraden är lägre. Speciellt i grundskolorna är väldigt få vaccinerade och där är risken att det kan ta fast och då kan det ju sprida sig utanför skolorna, säger Britton till Expressen.

75,8 procent av den vuxna befolkningen i landet har fått minst en dos i nuläget och 48,1 procent är fullvaccinerade, enligt Folkhälsomyndighetens uppgifter. Den höga täckningen är anledningen till att dödligheten nu är låg i Sverige, säger Britton till tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.