Annika Hirvonen vill basa för Miljöpartiet. Arkivbild.
Annika Hirvonen vill basa för Miljöpartiet. Arkivbild. Bild: Ali Lorestani/TT

Annika Hirvonen vill leda MP

Annika Hirvonen kandiderar till posten som nytt språkrör för Miljöpartiet.
– Jag tror att jag är den som skulle göra det här jobbet bäst och därför ställer jag upp, säger hon.

Hirvonen är gruppledare i riksdagen och talesperson för en av partiets viktigaste frågor – migrationen. Men nu vill hon också ta över som kvinnligt språkrör efter Isabella Lövin.

Hirvonen vill se ett MP som "lagar revorna i välfärden" och står upp för de mest utsatta: barn i fattigdom, flyktingar, och de som saknar röst, djur och framtida generationer.

– Jag vill att vi blir tydligare med vår politik för ett jämlikt samhälle, säger hon.

TT: Ser du dig själv som vänster på den politiska skalan?

– Jag har aldrig velat definiera mig som varken höger eller vänster. Jag har alltid sett det som att Miljöpartiet har en ideologi som rör sig i en annan dimension.

Kan lämna regeringen

Regeringssamarbetet med Socialdemokraterna har tärt på Miljöpartiets väljarstöd, och i senaste riksdagsvalet landade det gröna partiet på 4,4 procent.

Hirvonen är beredd att avsluta styret med Socialdemokraterna om det inte blir som MP vill, bland annat om det blir grönt ljus för utbyggnaden av oljeraffinaderiet i Lysekil.

– Min uppfattning är att oljeraffinaderiet i Lysekil inte ska byggas ut. Punkt slut, säger hon.

– Jag vill inte sitta i en regering som investerar och satsar på fossilt.

31-åringen är också beredd att riskera uppdragen i Rosenbad om man inte tillsammans når en lösning om migrationen. I somras rasade MP när regeringskollegan på egen hand förhandlade med borgliga partier inom migrationskommittén. Annika Hirvonen som är förhandlare inom kommittén vill lämna regeringen om det blir en sådan lösning utan MP.

– Ja, skulle det hända då är det inte osannolikt att tro att det skulle bli konsekvensen, säger hon.

Flera kandidater

Men det är fler gröna kvinnor som är sugna på språkrörsposten. Riksdagsledamoten Rebecka Le Moine sade tidigare i veckan att hon är intresserad. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen berättade kort efter att hon överväger att kandidera och den tidigare miljöministern Karolina Skog har inte funderat färdigt.

Flera betydligt mer kända namn har redan tackat nej. Både EU-parlamentarikern och tidigare kulturministern Alice Bah Kuhnke och nuvarande kulturministern Amanda Lind har sagt att de inte vill kandidera.

Erik Nilsson/TT

Isabella Lövin meddelade i slutet av augusti att hon avgår som språkrör och minister när en ersättare finns på plats. Det nya språkröret kommer att väljas på en extra kongress i början av nästa år. Datum är inte spikat ännu, men det talas om januari.

Från den 2 september och fyra veckor framåt kan alla medlemmar nominera en språkrörskandidat. Personer som vill ställa upp kan också anmäla att de kandiderar.

Till skillnad från andra partier har distrikten inte samma tydliga roll i nomineringsprocessen. Flera distrikt säger till TT att de kommer att uttala stöd för en kandidat först efter att nomineringstiden gått ut och det är klart vilka som ställer upp.

Valberedningen planerar för digitala utfrågningar med kandidaterna för medlemmarna i oktober och november.

Därefter kommer valberedningen att ge sitt förslag på nytt språkrör. Det måste ske senast sex veckor före den extra kongressen.

Källa: Miljöpartiet