Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Annie Lööfs krav: Inga skattehöjningar till 2026

Inga höjda skatter på arbete, sparande eller boende fram tills 2026. Det blir ett av Centerpartiets viktigaste krav för att släppa fram nästa statsminister.
Samtidigt höjer Annie Lööf ett varningens finger för att Sverigedemokraterna kan få inflytande över nästa regeringsbildning.
– Ett parti vars människosyn och idéer borde vara ett stoppljus för varje sann liberal, inte en språngbräda till makten, säger hon.

Med bara veckor kvar till valdagen samlades på fredagen hundratals centerpolitiker från hela landet i Stockholm för Centerpartiets valkonvent. Under helgen ska Centerpartiet bland annat spika sitt valmanifest, det vill säga politiken som man går till val på.

I sitt inledningstal höjde partiledaren Annie Lööf ett varningens finger för att ett ”rasistiskt, populistparti”, det vill säga Sverigedemokraterna, kan vara på väg att få inflytande över regeringsmakten efter valet.

– Ett parti vars historia och agerande borde fördömas och förkastas, inte ges inflytande över Sveriges framtid. Ett parti vars människosyn och idéer borde vara ett stoppljus för varje sann liberal, inte en språngbräda till makten, säger hon.

Försöker svartmåla Sverige

Hon sade att att det finns starka krafter som försöker svartmåla Sverige genom att spela på misstro och uppgivenhet, och att den politiska debatten har spårat ur med aggressiva personangrepp.

Samtidigt målade hon upp en bild över vad som gör centerpartister unika i dagens politiska landskap.

– Det är tufft att vara en motpol mot allt detta. Det vet jag, det vet du, det vet vi. Men vi måste fortsätta framåt. Återigen visa vad som definierar en centerpartist. Vi blundar aldrig för problem. Vi visar att en ljusare framtid är möjlig. Vi står upp för allt det som gjort Sverige till ett av världens bästa länder att leva i. Öppenheten, toleransen, friheten och förnuftet, säger Annie Lööf.

Inga höjda skatter

Under talet pekade centerledaren ut flera politikområden som är prioriterade, men lade en särskild tonvikt på klimatet. Hon talade bland annat om att det behövs fler partier som är pragmatiska och söker breda lösningar. Avseende just klimatfrågan sa Annie Lööf att det är ”Varje förbannade politikers ansvar att hitta gemensamma politiska lösningar”.

Centerledaren lyfte också fram ett krav som man kommer ställa inför eventuella regeringsförhandlingar efter valet: Inga skattehöjningar på arbete, sparande och boende under hela nästa mandatperiod. Något som också ingår i det valmanifest som ska spikas under helgen.

– Vi kommer inte under nästa mandatperiod att acceptera höjda skatter på arbete, sparande, boende. Oavsett om det kallas för beredskapsskatter, eller andra ogenomtänkta vänsteridéer, det leder Sverige fel, säger Annie Lööf på en pressträff efter talet.

Annie Lööf fick frågor om det rör sig om ett absolut krav för Centerpartiet för att släppa fram en statsministerkandidat efter den 11 september. Beskedet från centerledaren var att hennes parti inte kommer att medverka till skattehöjningar.

Centerpartiets förste vice ordförande och ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl menar att det också måste till mer än så. Han menar att det också kan krävas ”substantiella sänkningar på skatten”.

– Det är är naturligtvis en grundbult för alla de som vill bilda regering med Centerpartiet. Det finns det en solid majoritet för i Sveriges riksdag, det finns ingen anledning att ställa sig åt något annat håll. Vi vet att vi kan ställa frågan till riksdagen om vi vill ha de här skattesänkningarna på jobb och företagande, säger han.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.