Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) säger sig vara redo att släppa fram Stefan Löfven som statsminister – mot vissa krav.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) säger sig vara redo att släppa fram Stefan Löfven som statsminister – mot vissa krav. Bild: Jessica Gow/TT

Annie Lööfs besked: Kan släppa fram Löfven som statsminister

Centerledaren Annie Lööf är redo att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister – mot löften om lägre skatter och förändrad arbetsrätt, meddelar hon i en intervju med DN.
– Accepterar de kraven är vi villiga att överväga att släppa fram Stefan Löfven i nästa veckas statsministeromröstning, säger Annie Lööf till tidningen.

ANNONS
|

Och det är tuffa krav som centerledaren presenterar. Bland annat vill Lööf sig sänkta skatter på jobb, en liberaliserad bostads- och arbetsmarknad och att säkra valfriheten i välfärden.

– Specifikt kan det handla om kraftigt sänkta marginalskatter, reformerade turordningsregler, en liberalare arbetsrätt och friare hyressättning. En rad förslag som innebär att Centerpartiet får genomslag för den politik som vi har drivit under en lång rad av år, säger hon till DN.

I intervjun med tidningen berättade Annie Lööf att Centerpartiet inte är beredda att ingå i en S-ledd regering.

Överväger att rösta gult

LÄS MER:Lööfs kravlista till Löfven kan lösa regeringskrisen

Enligt Annie Lööf kommer listan med Centerpartiets krav att lämnas över till Stefan Löfven vid ett kommande möte.

ANNONS

– Vi gör det här för att vi tycker att det är rimligt att regeringsbildningen mer fokuserar på vad partierna faktiskt tycker men också för att S ska få möjligheten att ta ställning till om de kan acceptera den liberala och borgerliga politik som vi står för, säger Annie Lööf och fortsätter:

– Skulle S godta detta kommer vi att överväga att rösta gult. Men nu behöver S ta ställning till detta.

De hårda kraven till trots välkomnar han Lööfs nya besked.

– Det är bra att processen rör sig framåt, säger han till TT.

Flera konliktytor

Han uppger för nyhetsbyrån att han ännu inte tagit del av kravlistan.

- Jag måste naturligtvis ta del av den direkt, analysera vad den innebär och därefter ska vi ta ställning till den.

Statsvetaren Svend Dahl, knuten till Liberala nyhetsbyrån, tror de bägge parterna får svårt att komma överens.

Bland annat är Centern och Socialdemokraterna oense om turordningsreglerna i LAS, nivån på arbetsgivaravgifterna och regleringen av hyresmarknaden.

– Jag ser det som osannolikt att de kan enas kring detta, givet att det är två partier som står långt ifrån varandra, säger Svend Dahl till DN.

Omröstning nästa vecka

Liberalerna vill inte kommentera Lööfs utspel. De har intensiva interna diskussioner om vilka regeringsalternativ de kan tänka sig att stödja. Ett besked om partiets nästa steg i regeringsfrågan väntas denna vecka.

ANNONS

Stefan Löfven ska på måndag redovisa för riksdagens talman vilka partier han vill bilda regering med. En statsministeromröstning om honom är planerad till onsdagen den 5 december.

Men det är inte uteslutet att Löfven begär förlängd tid, något som talmannen har sagt skulle vara möjligt att bevilja.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS