Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Annie Lööf slår tillbaka mot Kristersson: "Han har valt"

Ulf Kristersson (M) har gett upp om samarbete med Annie Lööf och ser Centerpartiet som ett stödparti till Socialdemokraterna.
Nu slår Lööf tillbaka – och lägger skulden på honom och hans politiska val.
– Kristersson verkar vilja skjuta undan Centerpartiet, säger hon.

Den senaste tiden har det blivit tydligt att det är sårigt mellan de tidigare allianspartierna Moderaterna och Centerpartiet. Att C gjort upp med S-regeringen om pensionerna, och på köpet lovat att stötta regeringens extra vårändringsbudget på onsdag, kritiserades av M-ledaren Ulf Kristersson i en GP-intervju.

– De visar gång på gång att de föredrar socialdemokratiska ministrar och nu visar de också att de föredrar en socialdemokratisk budget. Gör man så gång på gång får man nog betrakta dem som ett socialdemokratiskt stödparti, sa han och slog fast att han inte längre ser några förutsättningar till samarbete med C.

Kristersson omöjliggör

Annie Lööf ser det inte alls på samma sätt. Hon slår fast att C står kvar i den politiska mitten.

– Jag håller inte med Ulf Kristersson, det är hans tolkning. Jag ser oss snarare som ett parti som försöker bygga broar mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Vi har lyckats med det när vi nått två procent av BNP till försvaret, när Sverige nu skickar in sin Natoansökan. Och jag hade önskat att vi också hade lyckats med det i pensionsfrågan, säger hon.

I stället menar Lööf att det är Kristersson som surrat fast sig vid ett SD-samarbete som omöjliggör för C.

– Vi har aldrig stått på samma sida som SD. Det har inte undgått någon. Vi har stått för det sunda samarbetet i mitten, säger hon.

– Kristersson har ju tydligt valt SD före Centerpartiet, det är bara att beklaga att man väljer ett nationalistiskt främlingsfientligt parti framför ett borgerligt liberalt.

Annie Lööf tycker inte att C flyttat sig vänsterut: "Vi har släppt fram Magdalena Andersson och Stefan Löfven under mandatperioden på grund av sakpolitiken. Anledningen till att vi röstar för regeringens budget på onsdag är att vi har påverkat den, vi har förhandlat fram pengar till försvaret, till bönderna och nu också med vårt pensionsförslag." Bild: Anna Tärnhuvud
Annie Lööf tycker inte att C flyttat sig vänsterut: "Vi har släppt fram Magdalena Andersson och Stefan Löfven under mandatperioden på grund av sakpolitiken. Anledningen till att vi röstar för regeringens budget på onsdag är att vi har påverkat den, vi har förhandlat fram pengar till försvaret, till bönderna och nu också med vårt pensionsförslag." Bild: Anna Tärnhuvud

Vidare tillägger Annie Lööf att om hon, likt Kristersson, hade varit statsministerkandidat, skulle hon ha försökt jobba för att få ett starkt stöd i Sveriges riksdag. I stället tycker hon att M-ledaren gör tvärtom och skjuter bort C.

Till skillnad från Kristersson har dock inte Lööf gett upp om ett framtida samarbete.

– Jag ser fortsatt stora möjligheter till ett bra samarbete med Moderaterna även framåt och kommer göra vad jag kan för att vi ska hitta bra samarbetsformer över partigränserna, både med M och S. Vi behöver stabila breda majoriteter i svensk politik.

Kritiserar S

Annie Lööf är även kritisk till Socialdemokraterna. Hon tycker att regeringen borde ha arbetat hårdare för att nå en överenskommelse om pengar till pensionärerna inom pensionsarbetsgruppen, i stället för som nu, genom en kompromiss med C som får stöd av V och MP.

– Det allra bästa hade varit om vi hade nått en uppgörelse inom pensionssystemet. Det var det vi eftersträvade under flera veckor och jag trodde faktiskt att vi skulle nå en uppgörelse, så jag tycker det är synd att alla inte mäktade med att göra upp där.

För C var det avgörande att regeringens ursprungliga förslag, som förhandlats fram efter krav från V och i folkmun fått namnet "Nooshi-tillägget", inte skulle bli det gällande.

– Nooshi-tillägget blev hårt kritiserat både av fackförbund och Pensionsmyndigheten för att det var en udda fågel i pensionssystemet. Den modell som regeringen nu, efter förhandling med oss, valt att lägga fram är med de normala verktyg som finns i pensionssystemet, med bostadstillägg och garantipension, så det blir en snabb och rak höjning inom det befintlig systemet.

Annie Lööf säger att hon tror att det pensionsförslag som läggs fram på onsdag, och som ska ge 1000 kronor mer i månaden till äldre med låga inkomster, hade kunnat få stöd även av andra partier på högerkanten, ett annat år.

– Ska vi vara ärliga, hade det inte varit valår så hade vi fått en bred uppställning i pensionsgruppen för det här.

LÄS OCKSÅ: Vårbudgeten: "Inga förhandlingar med Kakabaveh"

LÄS OCKSÅ: Kristersson: Centerpartiet lever inte längre i förnekelse

LÄS OCKSÅ: Budgetrysare om pensioner går vidare – nytt förslag inom kort

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.