Annie Lööf: ”Liberal kraschlandning”

Det regnar in reaktioner på dagens regeringsbesked. Särskilt riktas udden mot Johan Pehrson (L).
Centerpartiets Annie Lööf kallar regeringsbildningen för en liberal kraschlandning.
– Sverigedemokraterna får allt, till och med nycklarna till regeringskansliet, säger hon.

ANNONS
|

Medan den nya regeringen fick svara på frågor från journalister reagerade omvärlden på vad som sagts under presskonferensen.

Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf, som gärna framhåller sitt parti som landets mest liberala, riktade udden mot Liberalerna.

– Det här är en liberal kraschlandning. Det blev inget borgerligt, liberalt maktskifte utan ett konservativt, nationalistiskt maktskifte där Sverigedemokraterna får allt, till och med nycklarna till regeringskansliet, säger hon till GP.

– Den tillträdande regeringen, inklusive Liberalerna, kommer att sitta helt i knät på Sverigedemokraterna de kommande åren.

”Vi blev lovade borgerligt maktskifte. Vi fick en socialkonservativ maktskifte i nationalistisk förpackning”, skriver ungdomsförbundet CUF:s ordförande Réka Tolnai på Twitter.

ANNONS

GP fångade Johan Pehrson efter pressträffen och delgav honom Lööfs tweet. Han var oförstående till kritiken.

– Det är helt obegripligt, vi har fått viktiga reformer på skolområdet, vi ser till att vi ökar kraften i jämställdhetsarbetet och vi gör insatser för våldsutsatta kvinnor och skyddar inte minst aborträtten i grundlagen.

Skämt om Johan Pehrson

Det faktum att Liberalerna tvingats backa från tidigare ställningstaganden uppmärksammas också. DN:s politikreporter Annie Reuterskiöld pekar exempelvis på att flera av åtgärderna mot kriminalitet som Sverigedemokraterna fått igenom är saker som L beslutade emot på sitt senaste landsmöte.

Fristående socialdemokratiska Dalademokratens chefredaktör Göran Greider twittrar poetiskt: ”En gravitationsvåg går genom svensk politik. Högern tar makten. Den mest konservativa regeringen i mannaminne väntar. Liberalism bara som garnering. Dags för verklig opposition.”

Bristen på konkret innehåll från L:s sida gör också att flera reagerar på hur Johan Pehrson talade, utöver vad som faktiskt sades.

”Står det ’Sött och salt – improvisera’ på Johan Pehrsons stödmanus?”, frågar sig Emanuel Karlsten, journalist och ordförande för Medieakademin, på Twitter.

Kallar Tidöavtalet för Oktoberöverenskommelsen

Andra reaktioner handlar om genomslaget som Sverigedemokraterna nu får för sin politik.

”Det är också tydligt att även om Ulf Kristersson blir statsminister så är det Jimmie Åkesson som styr”, skriver avgående statsminister Magdalena Andersson på Facebook.

ANNONS

Miljöpartiets Märta Stenevi beskriver fredagen som en mörk dag och säger till GP:

– Det här är ett paradigmskifte för Sverige när vi får en djupt auktoritär, nationalistisk och konservativ regering.

Hon menar att högerpartierna bara presenterar förslag för att öka klimatustläppen, men inte för att minska dem.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar skriver på Twitter att Sverigedemokraterna har ”avslöjat sig som det enfrågeparti de är. Till GP säger hon att stora klyftor nu är att vänta.

– I praktiken innebär det som presenterats idag stora neddragningar i vården, skolan och omsorgen.

Det som den tillträdande regeringen döpt till Tidöavtalet kallar bland andra Stenevis partikollega Per Bolund i stället för Oktoberöverenskommelsen. Inte heller han skräder orden:

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS