Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annie Lööf (C), partiledare, kan tänka sig att partiet sitter i regering med S efter valet 2022. Bild: Foto: Claudio Bresciani/ TT
Annie Lööf (C), partiledare, kan tänka sig att partiet sitter i regering med S efter valet 2022. Bild: Foto: Claudio Bresciani/ TT

Annie Lööf (C): Beredd att sitta i regering med Socialdemokraterna

Annie Lööf, Centerpartiets partiledare, är beredd att sitta i regering med Socialdemokraterna – men även med Moderaterna. Samtidigt vill hon inte budgetförhandla med varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna. Det berättar hon i en intervju med Expressen.

Annie Lööf (C) berättar att hon kan tänka sig en ny överenskommelse med Socialdemokraterna efter valet 2022.

– Centerpartiet går inte till val på att sitta i opposition och inte få något gjort. Vi kommer självklart gå till val på att sitta i regeringsställning. Vi är beredda att sitta i regering med både Socialdemokrater och Moderater. Det som styr oss efter nästa val handlar om vilka centerpartistiska politiska områden som vi får igenom, hur de andra partierna ställer sig till samarbete med ytterkanterna och valresultatet, säger hon till Expressen.

LÄS MER: Liberalerna vill lämna januariavtalet inför valet – utesluter regering med SD

Det var i januari 2019 som överenskommelsen mellan Centern, Liberalerna och regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet slöts.

I intervjun uppger hon även att partiet går till val ”som ett självständigt liberalt parti som söker samarbete i den breda politiska mitten utan att ge ytterkanterna inflytande” och förklarar att hon syftar på Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

– Centerpartiet kommer inte samarbeta eller budgetförhandla med Sverigedemokraterna. Vi kommer inte heller vilja budgetförhandla med Vänsterpartiet, säger hon.

Lööf: ”SD är vår värdemässiga motpol”

Anledningen till att de vill hålla borta Vänsterpartiet är, enligt Lööf, att partiet har en ”dålig ekonomisk politik” långt från Centerpartiets. Hon påpekar att de har förhandlat om till exempel energipolitik men har svårt att se att kan enas kring ekonomisk politik som skattefrågor och valfrihet i välfärden.

LÄS MER: Löfven i stor intervju om Sabunis hot, corona och attackerna mot SD

Gällande Sverigedemokraterna säger hon att det handlar om grundläggande värderingar, kvinnors rättigheter och hur de ser på fria medier.

– Sverigedemokraterna är vår värderingsmässiga motpol och deras uttalade syfte som högerpopulistiskt parti är att minska liberalernas inflytande. Jag har så svårt att förstå varför man ska öppna dörren och förhandla med ett tydligt antiliberalt parti. Så det är definitivt på värderingsmässig grund, med deras historia och nuvarande agerande, som gör att vi inte vill förhandla och samarbeta med dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.