Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annie Lööf (C): Åkesson kommer att styra samarbetet

Jimmie Åkesson kommer att definiera samarbetet till höger, säger Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf till GP.
– Sverigedemokraterna kommer att ha ett väldigt stort inflytande, både över hur regeringen ser ut och över det politiska innehållet, säger hon.
Lööf tycker att Kristersson borde göra upp brett med S och C och dumpa SD.

På sitt möte med talmannen på måndagen sade Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, att hon vill se breda stabila samarbeten i riksdagen. Det säger hon i en intervju med GP.

– Den lågkonjunktur vi nu går in i, det säkerhetspolitiska läget, den oroliga omvärlden och ordförandeskapet i EU gör att världens och väljarnas blickar är riktade mot den kommande regeringen.

Nooshi Dadgostar (V) tror att vi kommer att få ett Sverige vi inte känner igen med en högerregering. Bild: Nils Petter Nilsson
Nooshi Dadgostar (V) tror att vi kommer att få ett Sverige vi inte känner igen med en högerregering. Bild: Nils Petter Nilsson

Därför är det viktigt att få fram en stabil regering som kan få igenom politiken i Sveriges riksdag, enligt Lööf.

– Så mitt besked till talmannen var att han utser den sonderingsperson som har störst förtroende och att sonderingspersonen, förmodligen Ulf Kristersson, bör ta Centerpartiets och Socialdemokraternas utsträckta hand för att inte ge SD ett avgörande inflytande.

Du har markerat och sagt ”på Jimmie Åkessons sida i politiken”. Vad vill du säga med det?

– Sverigedemokraterna är det största partiet i det nya högerkonservativa samarbetet och det är naturligt att det största partiets partiledare definierar det samarbetet, säger Lööf.

Hon påpekar att hennes tre forna allianspartier är mindre än S och att SD, i eller utanför en regering, kommer ha väldigt stort inflytande över hur en regering ser ut och över det politiska innehållet.

– Det är därför jag tycker att det är så viktigt att den tillträdande regeringen, i stället för att fördjupa sitt samarbete med SD söker stöd över blockgränsen, säger hon.

Centerledaren Annie Lööf varnar för SD:s inflytande i en kommande regering. Bild: Nils Petter Nilsson
Centerledaren Annie Lööf varnar för SD:s inflytande i en kommande regering. Bild: Nils Petter Nilsson

Ett annat Sverige

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar varnar för ”långtgående högerpolitik” med ”främlingsfientliga inslag”, med en ny högerregering. Hon väntar sig neddragningar inom offentlig sektor, som vård, skola och omsorg.

Hon säger att vi i Sverige är vana vid små ekonomiska klyftor och välfärd där landet hålls samman, men att det här kommer att förändras.

– Det blir en neddragning i välfärden och så vill de klä detta i etniska konflikter. Det är det jag ser framför mig och det är ett mycket annorlunda land än vi är vana vid i Sverige, säger hon.

Nu kommer partiet att gå i stenhård opposition, enligt Dadgostar.

– Sverige ska inte vara ett land där pengar avgör vilken sjukvård du får eller där vilka föräldrar du har avgör om du får en bra skola.

– Vi kommer att mobilisera mycket kraftfullt motstånd för att stoppa de försämringar och neddragningar den här högerregeringen planerar göra.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund säger till GP att han har framfört till talmannen att partiets statsministerkandidat är Magdalena Andersson.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.