Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Annie Lööf beklagar Liberalernas vägval

Centerpartiets Annie Lööf är bekymrad över Liberalernas vägval framåt.
– Jag beklagar att L väljer att bana väg för att ett antiliberalt och främlingsfientligt parti får makt över hur Sverige styrs, skriver hon på Twitter.

Centerpartiet och Liberalerna har utgjort en gemensam front i januariavtalet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Efter dagens besked där Liberalernas partiråd ställde sig bakom Nyamko Sabunis linje om att verka för en borgerlig regering med SD-stöd 2022 är Annie Lööf, partiledare (C), besviken.

– Centerpartiet är nu det enda allianspartiet som säger nej till att förhandla och samarbeta med SD, skriver Lööf och slår också fast att C vill samarbeta i den breda mitten.

Enligt C-ledaren medverkar Liberalerna med sitt beslut till att ”ett antiliberalt och främlingsfientligt parti får makt över hur Sverige styrs”.

Nyamko Sabuni viftar bort kritiken.

– Makt ger man inte till ett annat parti, det får partiet av väljare. SD precis som V får makt av väljare. Vi vill ta tag i samhällsproblemen och det gör vi bäst i en borgerlig regering, säger hon.

– Annie Lööf får fatta sina egna strategiska beslut och som det verkar nu så kommer hon ge Socialdemokraterna ännu en mandatperiod vid makten.

SD: ”Inte intressant”

Sverigedemokraterna reagerar också på omröstningen från Liberalerna, rapporterar Dagens Nyheter. Jimmie Åkesson (SD) menar att man inte stänger dörren för samarbete med något parti – men att det inte kommer gratis.

”Inte intressant för mig och Sverigedemokraterna att utgöra stödhjul åt en regering som inte ger oss inflytande som står i proportion till vår storlek,” skriver han i ett mejl till tidningen.

Kristdemokraternas Ebba Busch beklagar i sin tur att L fortsätter att förhandla inför höstbudgeten med S, MP och C men är positiv till dagens omröstning inom partiet.

Påminner om SD:s rötter

Även Miljöpartiets språkrör Per Bolund skriver om beskedet.

– Jag beklagar att @liberalerna valt att öppna för samarbete med ett främlingsfientligt parti med rötter i nazismen. Den vägen leder varken till mer liberalism eller ett hållbart samhälle. @miljopartiet kommer aldrig välja den vägen, slår han fast i en tweet.

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson skriver i sin tur:

– Till skillnad från Liberalerna skulle Vänsterpartiet aldrig någonsin göra upp med Sverigedemokraterna då människovärdet måste försvaras och rasismen bekämpas.

LÄS MER: Sabuni drev igenom sin linje – men priset kan bli högt

Luf: Ska fundera hur vi ska agera

Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberalernas ungdomsförbund, Luf, stod på den förlorande sidan. Hon är besviken.

– Vi hade önskat att Liberalerna resonerade mer långsiktigt i att försvara de värdena det här partiet en gång i tiden byggde upp. Nu kommer ungdomsförbundets styrelse att behöva sätta sig ner och klura över hur vi ska agera efter det här beslutet och hantera den nya vägen partiet går, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.