Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Anna Starbrink (L) vill kunna sparka ovaccinerade – partiet tar avstånd

Stockholms högsta sjukvårdspolitiker, regionrådet Anna Starbrink (L), vill kunna sparka vårdpersonal som vägrar att vaccinera sig.
Efter utspelet tar Liberalerna avstånd från förslaget.

Debatten om hur arbetsgivarna ska hantera ovaccinerad vård- och omsorgspersonal har aktualiserats den senaste tiden. Bland annat har regionstyrelsen i Dalarna beslutat att utreda ifall man ska kunna kräva att vårdpersonal är vaccinerad mot covid-19 vid nyanställning, och Socialdemokraterna i Stockholm vill utreda samma sak.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, vill ta det ytterligare ett steg längre. Hon säger på måndagen att Liberalerna i Stockholmsregionen vill ändra smittskyddslagen, så att arbetsgivaren kan sparka vård- och omsorgspersonal som vägrar att vaccinera sig, rapporterar Ekot.

– Om frågan måste ställas på sin spets: Om det är arbetstagarens eller patientens rättigheter som kommer först – då ställer jag mig på patientens sida, säger Anna Starbrink till Ekot på måndagen

Inte partiets hållning

På måndagskvällen väljer dock partiet från centralt håll att ta avstånd från uttalandet. Att vilja sparka ovaccinerad personal är inte Liberalernas hållning som parti, betonar partisekreteraren Juno Blom (L).

– Vi har inte haft det uppe på bordet, utan det här är vår ståndpunkt: Skydda sköra, kunna omplacera personal och framför allt motivera personal till att vaccinera sig, säger Juno Blom till Ekot.

LÄS MER: Stockholm trotsar FHM:s vädjan – börjar vaccinera 12–15-åringar i förtid

LÄS MER: En kvarts miljon västsvenskar får sms om coronavaccinationen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.