Tidigare ministern och centerpolitikern Anna-Karin Hatt blir ny vd för Lantbrukarnas riksförbund (LRF). Arkivbild.
Tidigare ministern och centerpolitikern Anna-Karin Hatt blir ny vd för Lantbrukarnas riksförbund (LRF). Arkivbild.

Anna Karin Hatt blir ny vd för LRF

Tidigare ministern och centerpolitikern Anna Karin Hatt blir ny vd för Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

ANNONS
|

Hatt pekar på att LRF ska stötta de 140000 medlemmarna och se till att landsbygdsföretagande och de gröna näringarna hörs på ett effektivt sätt i samhällsdebatten. Att både ta till vara medlemmarnas intressen och samtidigt utveckla affärsverksamheten känns lockande, säger hon.

- Det är ett samhällsviktigt uppdrag, tycker jag, som jag ser fram emot att ta mig an.

ANNONS

46-åriga Hatt är uppvuxen på ett lantbruk och tidigare långvägare inom C. 2010–2014 var hon minister i Alliansregeringen. Hon ska nu lämna posten som Almegas vd, som hon innehaft sedan hon lämnade politiken 2015.

"Komma hem"

Den 1 augusti kliver hon i stället på som vd och koncernchef för LRF.

På frågan om det, med hennes bakgrund, känns som en slags fullbordan pekar Hatt på vikten av landbygdsutveckling, att hålla ihop samhället samt av hållbarhet och att ta till vara på landsbygdens resurser.

- Det är ju frågor som jag har varit engagerad i väldigt länge, så på ett sätt ja: det är lite som att komma hem. Det här ligger mig starkt om hjärtat. Jag är uppvuxen i den här myllan.

Vänder till fördel

LRF ska vara en partipolitiskt obunden organisation. Anna Karin Hatt säger, på frågan om hennes bakgrund i den delen kan innebära en risk, att det är en fråga för LRF:s styrelse. Men hon tillägger att även Almega är partipolitiskt obunden och att hon själv inte är partipolitiskt aktiv längre.

ANNONS

Hatt vänder i stället frågan till en fördel:

- Med den erfarenhet jag har av politiken, ända upp på regeringsnivå, hoppas jag att medlemsföretagen och organisationen ska känna att man har en glädje av att få med ytterligare en person som förstår hur politiker och andra beslutsfattare tänker och hur processerna ser ut.

TT

Fakta: Anna Karin Hatt

Anna Karin Hatt är uppvuxen på ett lantbruk utanför Hyltebruk. Hon är 46 år och bor nu i Älvsjö i södra Stockholm.

Hon har en universitetsexamen i statskunskap och internationella relationer och har bland annat varit ledarskribent samt vd för friskoleföretaget Didaktus.

2006–2010 var Hatt centerpartistisk statssekreterare i statsrådsberedningen. 2010–2011 var hon it- och regionminister och 2011–2014 it- och energiminister. Hatt var också vice ordförande i Centerpartiet 2011–2015.

I augusti 2015 lämnade hon politiken och blev vd för tjänsteföretagens arbetsgivar- och intresseorganisation Almega.

ANNONS