Tidigare utrikesminister Ann Linde (S) berättar i tv-programmet Min sanning om attacken hon utsattes för utanför sitt hem 2006.
Tidigare utrikesminister Ann Linde (S) berättar i tv-programmet Min sanning om attacken hon utsattes för utanför sitt hem 2006. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ann Linde (S) hotades av pistolman utanför hemmet

Han är beväpnad och säger till henne att klä av sig. För första gången berättar Ann Linde (S) om överfallet utanför hennes hem.
– En helt fruktansvärd upplevelse, säger tidigare utrikesministern i SVT:s Min sanning.

ANNONS

Det var år 2006 som händelsen inträffade, tre år efter att hennes partikollega Anna Lindh mördats. Hittills har inte Ann Linde talat om pistolattacken som inträffade nära hennes hem.

– Jag kom hem ganska sent den kvällen, säger hon i programmet.

Plötsligt dyker det upp en man med svart luvtröja, beväpnad med pistol som han trycker mellan Lindes bröst.

– Säger ”Ta av dig kläderna” eller något sådant, säger Linde och berättar hur hon blir helt skräckslagen.

– Men jag fick ett sådant där avgrundsvrål, säger Linde som vände sig om och rusar in i sitt hus.

ANNONS

Hennes man slog larm och flera poliser kom till hemmet. Polisen misstänkte att mannen som hotat henne var samma person som också hade attackerat andra kvinnor i området.

Att Linde, som föreläser om feministisk utrikespolitik och manliga härskartekniker, väljer att berätta nu beror bland annat på att det finns en positiv sida med att dela med sig av sådana händelser, menar hon.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS