Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/45

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Anholt: hippiechic ö med en tillbakalutad stil

Inte en öde ö men ändå avlägsen. Vi har besökt Anholt, en ö mellan Danmark och Sverige som länge var lite otillgänglig för alla utom seglare. Nu finns möjlighet att ta sig dit på två timmar från Varberg.

När man närmar sig Anholt med båt dyker ön plötsligt upp som från ingenstans vid horisonten. Länge ser man bara vatten, vågor och hav men så finns hon bara där, en dansk öpärla som tycks leva sitt eget liv utslängd i havet mellan Danmark och Sverige. Historien som danskarna älskar att berätta är att Anholt räddades till Danmark under fredsförhandlingarna i Roskilde 1658 då Halland skulle återgå till svenskarna. Under förhandlingen placerade danskarna ett ölstop över Anholt på kartan. Svenskarna såg inte ön och danskarna fick behålla den.


På avstånd syns kustlinjens ljusa strandremsa runt ön. På Anholt finns härliga, långgrunda stränder med blått hav som vid fint väder bjuder på söderhavskänsla. Dagen då vi anländer har dock föregåtts av vindstyrka med kulingvarning och kraftigt regn. 
Länge var Anholt främst seglarnas ö eftersom den annars är svår att ta sig till. Enklaste sättet att ta sig till ön, för den som saknar egen båt, var tidigare med färjan från Varberg till Grenå och därifrån med ny färja till Anholt.  Den resan tar över sju timmar, så någon dagsutflykt är det inte tal om. Tidigare har det varit möjligt att åka båt från Läjet. Sedan i somras finns en ny möjlighet att åka dit med Fladenbåtarna som kör med sin Tunaclipper, en havsfiskebåt med plats för tolv passagerare, med avgångar till Anholt två dagar i veckan. Om vädret tillåter (när det blåser mindre än 10 m/s) tar turen två timmar mellan Varberg och Anholt.
– Det har gått bra i sommar förutom att vädret inte har visat sig från sin bästa sida. När det blåser för mycket åker vi inte över med hänsyn till passagerarna, säger kapten Lars Bengtsson.


På väg in i hamnen tornar hundratals master upp sig. Det är alla besökande segelbåtar som ligger i hamn på Anholt. I hamnen finns nu för tiden flera barer, restauranger och butiker men ingenting är putsat och polerat. En promenad längs kajen visar prov på ett avslappnat danskt gemyt. Det här är snarare Christiania goes summercamp än sommartjusigt öliv. Handgjorda skyltar och krogar som mest är som hål i väggen är vattenhål för turister och bofasta.  Utanför ett av matställena i hamnen anordnas så kallad hönsskitning, en grovkornig variant av roulette. Ett antal hönor placeras i en inhägnad hage vars bottenplatta är rutmålad med siffror. Satsar man pengar och har tur kan man vara den vars höna bajsar på rätt siffra. På Anholt njuter man av enkla nöjen.
– Jag åker hit flera gånger varje säsong. Det är ett annat liv här, en helt annan stämning än i Sverige, säger Peter Wårdman som seglat från Varberg.


På ön finns ingen fast polisstyrka men under sommarhalvåret patrullerar polisen veckovis på Anholt. Kanske är det därför som det ryktas om marijuanaodlingar uppe i byn och en synnerligen liberal inställning till alkohol. Kanske är det som någon sa, "här räknar vi inte alkohol i promille utan i procent", det vill säga några promille alkohol i blodet är inte så mycket att bråka om. Kanske är det bara skrönor för att understryka den lättsamma stämning som råder på ön.
De 160 bofasta utökas under sommarens mest hektiska månader till flera tusen personer, upp mot 60000 besökare under en bra säsong. 


Bästa sättet att ta sig fram på ön är med cykel. Det finns en cykeluthyrning i hamnen. Här finns cyklar med eller utan växlar och det kostar mellan 60 och 80 danska kronor per dag att hyra cykel.
– Jag och min familj äger företaget och kommer hit varje år från Grenå för att jobba, säger Anna-Sofia Pedersen på Anholt Cykeludlejning när hon lämnar över två svarta cyklar med cykelkorg till oss.
Anholt ser ut som en fågel från luften. Om hamnen är näbben är Nordstrand pippins huvud. Där på stranden har kitesurfarna slagit läger. Klockan elva på förmiddagen verkar området avfolkat.


På borden utanför tälten står ölburkar och läskburkar kvar på borden och kläder hänger på sträck men för övrigt är det lugnt. Många tycks ligga och sova, de för dagen lugna vindarna gör att surfarna måste hitta andra saker än surfing att sysselsätta sig med. Utanför sitt tält sitter Thomas Pries och Kristine May Pries och tar det lugnt. Hon målar. De kommer från Köpenhamn.
– Här är supergott att vara. Stranden är fin och oftast är det bra vind, säger han. 
En promenad längs stranden och lugnet omfamnar en. Att ta cykeln från hamnen upp till byn är också en lisa för själen. Genom vackra ängar och lövskog slingrar sig vägen upp och nerför backar, en lagom svettig tur för den otränade. Då och då cyklar vi förbi danska sommarhus med dannebrogen hissad vid husknuten.


Väl framme vid byn får man vara uppmärksam så att inte man inte bara cyklar igenom för byn är liten och utspridd. Bakom livsmedelsbutiken finns några bord med bänkar utställda. Vi får höra att det är kring dessa bord som de politiska diskussionerna förs på ön. I byn finns också ett museum, en kyrka, en skola och ett kafé med bed and breakfast. På Tanternas kafé serveras uppdaterad dansk mat som friterade fiskfiléer med sallad på stekt rågbröd.  På ön kan man övernatta som campare men också på två olika bed and breakfast, på Anholt Kro eller på vandrarhemmet. Ett antal privatpersoner hyr också ut rum.


När det lätta molntäcket spricker upp skyndar vi oss tillbaka mot hamnen för att strax innan vika av till vänster för att komma till den långa, vita sandstranden. Ljuset är speciellt här, ungefär som i Skagen. Stranden har en nästan vit, fin sand och den ljusa sandbotten gör att vattnet ser karibiskt blått ut soliga dagar. På stranden hörs för dagen mest danska och tyska.
– Vi älskar Anholt och seglar hit från Köpenhamn en gång varje år, säger Dan Togo Jensen som har placerat sig med familjen högt upp i klitterna.
Lite längre ner vid strandkanten ligger en tysk familj och njuter av solen och havet.
– Vi kommer hit varje år för att det är så vackert med kristallklart vatten, mysiga barer också för äldre och bra förutsättningar för barn, säger Christina Issleib som seglat med sin familj från Tyskland.


Som seglare gillar hon också att människor gärna stannar några dagar på Anholt.  Hon tipsar om Orakel bar som ligger vid utkanten av hamnområdet på gränsen till Nordstrand. När kvällen kommer kan man sitta där i sanden på enkla trämöbler och dricka en öl medan solen sänker sig.
Problemet med en dagstur är att man inte hinner med allt man önskar. Kvar på listan av saker att göra är en vandring i öknen och en klättring upp till en av öns utsiktspunkter. Och förstås en tur ut till fyren som ligger på öns nordöstra spets, det som man skulle kunna likna vid fågelns stjärt. Det finns en flygplats på ön. Visst är Anholt också ett tillhåll för bättre bemedlade men främst för människor med en lätt avslappnad inställning som gillar hippechict. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.