Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/78

Anhållne tidigare känd av Säpo

En kapad lastbil körde under fredagseftermiddagen in i en folkmassa vid Åhléns city på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fyra personer har dött och 15 skadades. Under natten kunde sex personer lämna sjukhuset men nio, varav ett barn, vårdas fortfarande. En man anhölls under tvåtiden natten till lördagen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Enligt uppgifter till SVT ska det ha funnits en hemmagjord bomb i lastbilen. Stefan Löfven mötte pressen vid Åhlens. – Det är en sorgens dag idag, sa han.

Det var strax innan 15-tiden på fredagseftermiddagen som en kapad lastbil rammade en folksamling på Drottninggatan i centrala Stockholm. Lastbilen körde längs med Drottninggatan innan den körde in vid entrén till Åhléns. Vittnen berättar att de hörde en kraftig smäll och att det låg flera skadade människor på gatan.

Man greps i Märsta

Under fredagskvällen greps en man i Märsta, norr om Stockholm. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha flytt från Drottninggatan genom att springa ner i tunnelbanan. Mannen ska sedan ha uppträtt "märkligt" i en butik i Märsta - då larmades polisen som grep mannen.

Under natten anhölls mannen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Senast klockan 12 på tisdag måste åklagaren Hans Ihrman ta beslutet om personen kommer att begäras häktad eller inte. 

Tidigare under fredagen gick polisen ut med bilder på en man som misstänktes vara inblandad i dådet. Enligt TT stämmer signalementen in på den man som greps. I samband med gripandet ska mannen ha haft rånarluva och glassplitter på sina kläder. Han ska även ha erkänt att han ligger bakom dådet.

Enligt uppgifter till SVT ska polisen ha beslagtagit sprängmedel i lastbilen. Det ska ha rört sig om en hemmagjord bomb som den misstänkte gärningsmannen inte lyckades detonera. 

– Det är inget som har kommit till mig, jag har bara fått den informationen från reportrar, säger Mats Eriksson, polisens presstalesman. 

Polisen uppger på morgonen att man har genomfört flera utredningsåtgärder under natten i hela Stockholmsregionen. Flera medier har rapporterat att ytterligare en person har gripits i samband med en husrannsakan. Det är dock inget som polisen ville bekräfta.

– Insatsen har pågått på flera olika platser med olika åtgärder som i nuläget inte går att beskriva i detalj, säger Towe Hägg, polisens presstalesperson i Stockholm. 

Fyra döda – flera vårdas på sjukhus

Fyra personer har bekräftats döda i attacken och minst 15 personer vårdas med skador. Nio av de 15 ska vara allvarligt skadade. Under natten till lördagen kunde sex personer lämna sjukhuset och nio vårdas fortfarande – ett av dem är ett barn. 

Kapad lastbil

Lastbilen som körde in i varuhuset tillhörde Spendrups och kapades tidigare under fredagen.

– Det är en av våra distributionsbilar som kör leveranser. I samband med en leverans vid en restaurang är det någon som hoppar in i förarkupén och kör iväg med bilen, medan chauffören lastar av, säger Mårten Luth, kommunikationsdirektör, till TT.

Chauffören ska vara oskadd och omhändertagen. Under natten bärgades lastbilen från platsen som fortfarande är avspärrad. Drottninggatan var under morgonen avspärrad mellan Olof Palmes gata och Sergels torg. Polisen har varit närvarande och synlig i centrala Stockholm för att dels genomföra ytterligare utredningsåtgärder och dels skapa trygghet och svara på frågor. 

– Det är viktigt att polisen är synlig i detta läge. Det kommer att vara avspärrat ett tag tills vi är klara med de utredningsåtgärderna som vi behöver göra på plats. Teknikerna ska undersöka platsen till exempel. Jag har ingen exakt prognos för när detta kommer vara klart, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen. 

Löfven: "Ett terrordåd"

Statsminister Stefan Löfven gjorde en kort presskonferens inför massmedier under fredagskvällen, med anledning av dådet i Stockholm:

– Sverige har blivit attackerat. Allt tyder på ett terrrordåd, säger Stefan Löfven.

– Regeringen är naturligtvis informerad och gör allt för att stödja myndigheterna i detta.

Löfven uppmanar också allmänheten till försiktighet och lyssna till information.

– Jag tänker på offren, deras familjer och de skadade.

"Undvik city"

På flera platser i centrala Stockholm har polisen under fredagen stått med skyddsutrustning och automatvapen. Alla SF bios biografer i Stockholmsområdet stängdes, och likaså flera varuhus, uppgav informationschefen Thomas Runfors.

– Det gäller även Mall of Scandinavia i Solna, Heron City och i Sickla, av säkerhetsskäl. Vi räknar med att öppna i morgon igen om inget annat händer, säger han.

Polisen uppmanade människor att inte vistas i centrala Stockholm.

– Vår allmänna rekommendation är att man undviker city över huvud taget, både till fots och i bil, sa Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Tågtrafiken igång igen

Under flera timmar under fredagseftermiddagen- och kvällen stod både buss- och tunnelbanetrafiken still i hela Stockholm, på order av polisen. Strax innan midnatt natten till lördagen hävde polisen stoppet för tågtrafiken. 

Även på lördagen kommer tågtrafiken att påverkas, om än i mindre utsträckning. SJ jobbar för att få tåg och personal till rätt plats igen efter gårdagens stopp i trafiken, men ställer in 13 snabb- och regionaltåg under gårdagen. Enligt Trafikverker kommer dock tåg- och kollektivtrafiken vara igång utan större störningar på lördagen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.