Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Angered blir centrum för jämställdheten

Den nya jämställdhetsmyndigheten placeras i Angereds centrum. Därifrån skall statens arbete ledas med att få upp kvinnolönerna och få ned våldet mot kvinnorna.

– Jag kan förstå människor i förorterna som tycker att myndigheterna inte bryr sig. Det är en viktig signal att statlig verksamhet sprids från Stockholm, och inte bara till centrala lägen i andra städer. Sedan är jag inte så naiv att jag tror att förortens problem blir lösta genom att en myndighet flyttar ut men det är viktigt att sprida arbetsplatserna, säger Kerstin Alnebratt.

Sedan jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i december meddelade att den nya myndigheten hamnar i Göteborg, har Alnebratt arbetat som särskild utredare med uppdraget att få igång myndigheten den 1 januari 2018.

– Det har överraskat mig att det är ett så praktiskt och konkret arbete att starta en myndighet. Jag har arbetat med att få till fungerande it- och ekonomiska system och med massor av upphandlingar av allt från städning till teknisk utrustning.

En stor del har också gällt lokalfrågan där Kerstin Alnebratt i fredags fick klart med förhyrningen av 1500 kvadratmeter i den gamla vårdcentralens lokaler i norra delen av Angereds centrum.

Så småningom skall där finnas 75 tjänstemän som med "professionellt arbete ska förstärka och samordna det arbete som redan sker", som jämställdhetsministern uttryckte det när Göteborgsplaceringen av myndigheten presenterades.

Åsa Regnér pekade då ut de två inledningsvis nämnda problemen som de viktigaste för den nya myndigheten att genast ta tag i.

I arbetet mot mäns våld mot kvinnor ingår också det hedersrelaterade våldet, vilket även kan drabba män. Från polisen har det kommit uppgifter om att torsdagens mord på lärarvikarien i Lövgärdet kan ha haft sådana inslag.

– Jag har noterat att det kan finnas sådana kopplingar men har inte satt mig in i det ärendet, säger Kerstin Alnebratt.

Hon säger sig inte ha bestämt om hon ska söka posten som högsta chef, generaldirektör, för den nya myndigheten. Annonsen kom ut i förrgår.

– Jag har haft fullt upp med det praktiska arbetet och har inte hunnit titta på den. Men om regeringens krav passar mig, är det möjligt att jag söker, säger Alnebratt, som tidigare varit kommunalråd (S) och närmast varit chef för det nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.

Sedan tidigare är en HR-specialisttjänst utlyst, vilken före sommaren följs av några chefstjänster. 

–Under hösten rekryteras successivt resten av de personer som ska ge myndigheten bredd och variation, säger Kerstin Alnebratt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.