Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anderssons hårda känga mot Kristersson: ”Svårt att förstå”

I sitt avslutande tal på Järvaveckan under lördagskvällen skickade statsminister Magdalena Andersson en syrlig passning till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Detta efter att hans parti, tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna, meddelat att de kommer att rösta för det misstroende som SD väckt mot justitieminister Morgan Johansson.
– Förväntar mig att han ska visa svenska folket respekt, säger Andersson.

Efter att statistiken den 31 maj visade att 151 skjutningar skett under årets 151 första dagar, meddelade Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge på torsdagen att man väcker misstroende mot justitieminister Morgan Johansson.

– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, sa han under en frågestund i riksdagen.

Beslutet stöddes även av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som meddelade att de kommer att rösta för ett sådant misstroende, vilket innebär att endast en röst saknas för majoritet.

LÄS MER: Hård kritik mot ministern efter dödsskjutningar: ”Skyller ifrån sig”

”Det här är farligt på riktigt”

I en efterföljande presskonferens kommenterade statsminister Magdalena Andersson oppositionens hot, som hon bland annat kallade oansvarigt.

– Det är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel. Det här är farligt på riktigt, sa hon då.

Och hon meddelade även att hela regeringen, om hotet blir verklighet, kommer att avgå.

– Om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen. Det är en självklarhet, sa Magdalena Andersson.

LÄS MER: Regeringen avgår om Morgan Johansson fälls

LÄS MER: Statsministern hyllar Lööf: "Sätter Sverige först"

Andersson kritisk mot Kristersson

Bara två dagar senare, klockan 19 på lördagskvällen, höll Magdalena Andersson ett avslutande tal på Järvaveckan i Stockholm – i vilket hon skickade en hård känga mot Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

– Det är ett känsligt läge för Sverige, och nu krävs sammanhållning och fullt fokus på vad som är bäst för Sverige och svenska folket. Det var jag och Ulf Kristersson, oppositionsledaren, helt överens om när vi stod på en pressträff tillsammans för några veckor sedan, säger Magdalena Andersson under talet, och fortsätter:

– Sen ändrade han sig. Svek sina ord till mig och alla andra i Sverige.

Nu vill L, M, KD och SD istället avsätta den person som bland annat är ansvarig för Sveriges krisberedskap och cybersäkerhet och tillsammans med utrikesministern och försvarsministern ansvarar för Nato-ansökan, menar Magdalena Andersson.

– Det är svårt att förstå, säger hon.

– Jag förväntar mig inte att oppositionsledaren ska gilla det vi gör, men jag förväntar mig att han ska visa svenska folket respekt. Om Ulf Kristersson vill bli statsminister istället för mig så borde han kämpa för att få svenska folkets förtroende i det val som Sverige har om mindre än hundra dagar.

LÄS MER: Tro inte att det handlar om skjutningarna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.