Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Andersson: Minner om det mörkaste i historien

Statsminister Magdalena Andersson uttrycker sin förfäran över de bilder på döda civila som kablas ut från staden Butja nära Ukrainas huvudstad Kiev, som nyligen återtogs från ryska styrkor.

"Förfärliga bilder av förödelse och rapporter om avrättningar av civila i Butja, Ukraina, efter den ryska aggressionen", skriver Andersson (S) på Twitter.

Bilder från journalister på plats visar gator kantade med lik klädda i civila kläder. Under lördagen hittades över 20 personer döda på en enda gata.

"Det påminner om de mörkaste stunderna i europeisk historia", skriver Andersson, och tillägger att Sverige kommer att stödja Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag både ekonomiskt och med personal för att hjälpa till att ställa ansvariga till svars.

ICC har redan sedan tidigare inlett en utredning om eventuella krigsbrott i Ukraina.

Under söndagen uppgavs även en massgrav ha hittats i Butja med 57 kroppar, och enligt borgmästaren har ryska soldater gjort sig skyldiga till massakrer under ockupationen.

Sergij Nikiforov, pressekreterare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, säger i en intervju med BBC att det ser ut som krigsbrott.

– Vi har hittat massgravar. Vi har hittat människor med händer och ben bundna och med skott, kulhål, i bakhuvudet, säger han.