Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Tegnell om den skenande coronasmittan

Rekordnoteringarna över nya covid-19-fall har krossats i flera svenska regioner. I Västra Götaland var ökningen 243 procent på en vecka.
– Ökningen är dramatisk. Vi har kommit upp i nivåer av antal fall som vi inte varit i närheten av tidigare, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Han säger att omikron-varianten av viruset nu helt tagit över efter delta – och att spridningen går fort.

– Enligt de beräkningar vi har nu ser vi toppen först i slutet av januari.

Folkhälsomyndigheten presenterade på torsdagen två uppdaterade scenarier som tyder på att smittspridningen fortsätter att öka kraftigt de närmaste veckorna.

De nya scenarierna sträcker sig till 20 mars i år.

Finns ett skräcksenario

Det ena scenariot innebär att antalet nya fall beräknas uppgå till omkring 47 000 per dag under smittspridningens topp.

Det andra scenariot är mer av ett skräckscenario – det innebär att antalet nya fall beräknas uppgå till omkring 69 000 per dag under smittspridningens topp.

– Vilken utveckling vi får handlar mycket om vaccinationsgraden – det kan inte nog betonas hur viktigt det är att vaccinera sig, säger han.

Omikron har tagit över

För landets regioner slår den snabba smittspridningen och ökningen av antalet fall hårt.

Virusvarianten omikron har på kort tid tagit över i Sverige och förra veckan nådde smittotalen nivåer som aldrig tidigare skådats. I Västra Götaland upptäcktes exempelvis 27 044 nya covid-19-fall, en ökning med 243 procent jämfört med veckan innan.

Den redan hårda belastningen på sjukvården väntas bli hårdare.

– Vad vi förstår slår det på ett annat sätt. Sjukvården har blivit bättre på att att hantera covid-19, vaccinationen har lett till att färre bli svårt sjuka, färre behöver ha intensivvård och färre avlider.

”Splittrat och komplicerat”

– Samtidigt har vi en mer splittrad och delvis mer komplicerad vårdbild. Personalen är sliten och vi har en stor vårdskuld. Samtidigt är det många i vården som själva har smittats eller som har någon i familjen som smittats eller blivit sjuk. De frågorna, när många är borta och fler smittas blir väldigt svåra för regionerna att hantera, det är den bild vi har. Vi har fått omfattande signaler från regionerna om att de behöver stöd med att prioritera, säger Anders Tegnell till GP.

På torsdagen hade en av landets regioner som gått upp i förstärkningsläge, elva (bland dem Västra Götaland) befann sig i stabsläge medan nio regioner ännu var kvar i normalläge.

”Inte över på något sätt”

Mattias Fredricsson, enhetschef vid Socialstyrelsen, berättade vid en pressträff på torsdagen att man ser en ökad smittspridning bland äldre personer på omsorgsboenden och bland dem som har hemtjänst. Han säger att en majoritet av regionerna och kommunerna ser en negativ utveckling framåt – både både på kort och på lång sikt.

– Vi ser därför att pandemin inte på något sätt är över, den har fortfarande en tydlig effekt på vården.

På frågan om socialstyrelsen i statistiken kan separera personer som vårdas för covid-19 och patienter som har covid-19 men som i grunden vårdas för annan sjukdom, svarar han:

– Den statistik som vi presenterar bygger på vårt system för lägesbilder. I det underlaget kan vi inte separera dem som vårdas för covid-19 och dem som vårdas med covid-19, det kan vi göra senare, säger han.

Trycket ökar på labben

Anders Tegnell menar att det inte påverkat myndighetens bedömning.

– I båda fallen belastas vården, det måste man komma ihåg. Vi tittar alltid på hela bilden, det handlar aldrig om enstaka variabler, säger han.

Anders Tegnell säger vidare att även laboratorierna och dess personal påverkas av den snabba smittspridningen.

– Man hinner varken med eller ikapp med en sådan dramatisk ökning där andelen fall mer eller mindre dubblas på en vecka. Man ska fortsätta att testa – men måste testa rätt och då är det precis som tidigare riskgrupper som ska prioriteras, säger han.

LÄS MER: Skarp kritik mot regeringens nya restriktioner

Se presskonferensen högst upp i artikeln.

LÄS MER: Folkhälsomyndigheten kortar intervallet mellan vaccindoserna

LÄS MER: Regionernas covid-statistik kan vara missvisande

LÄS MER: Nya behandlingarna mot covid-19 under den fjärde coronavågen

LÄS MER: Professorn svarar på nya frågor i chatt om coronapandemin

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.