Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Anders Borg polisanmäls – av polisen

Ex-ministern Anders Borg polisanmäls för sexuellt ofredande, olaga hot och förolämpning efter den blöta festkvällen förra veckan – av polisen. – Jag tillsammans med några kollegor har beslutat att ta upp en polisanmälan då det kan finnas misstanke om brott som lyder under allmänt åtal, och då är vi är skyldiga att anmäla, säger Kristoffer Samsing, stationsbefäl på Norrmalmspolisen.

Efter att den före detta finansministern Anders Borg ska ha varit berusad och betett sig olämpligt på en fest i Stockholms skärgård förra helgen polisanmäls han nu – av polisen. Detta efter att polisen Kristoffer Samsing tagit emot två anonyma anmälningar mot ex-ministern och tagit del av uppgifter om händelsen i media. 

– Det har kommit till den misstankegraden så att någon kan misstänkas för brott, anmälan är upptagen för att två personer har ringt och pratat med mig och velat anmäla och i vissa fall har polisen skyldighet att uppta en anmälan om det finns en anledning att tro att brott har begåtts, säger Kristoffer Samsing, stationsbefäl på Norrmalmspolisen, och fortsätter:

–  Jag gick in på nätet och tog reda på lite mer information, och det har kommit upp till den grunden att det krävdes en anmälan.

LÄS MER: Efter festkvällen: Nu ber Anders Borg om ursäkt

Låg misstankegrad

Anmälan är i ett inledande skede och en förundersökning kommer startas och sedan lämnas över till aktuellt distrikt, enligt polisen. 

– I nuläget kan han misstänkas för brott, och det är en väldigt låg misstankegrad. Anmälan har tagits upp i utredningssyfte. Man startar en förundersökning för att se vad som har hänt,  det kan hända att vi inte får tag i någon målsägande, då kanske det inte blir något, säger Kristoffer Samsing. 

Om det finns någon anmälan från en målsägande är i nuläget oklart enligt polisen. 

Vanligt att polisen anmäler

Att polisen själva går in och gör en anmälan är inte ovanligt, och inte heller är det ovanligt att anmälan grundar sig på uppgifter i media, enligt Kristoffer Samsing. 

– Jag har anmält förut på medieuppgifter för att kunna utreda. Vi gör sånt här hela tiden, skillnaden här är att det handlar om en före detta finansminister, säger han. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.