Anders Borg förhördes om Nuon-affären

ANNONS
|

Klockan 13 var det dags för Anders Borg (M).

På skärtorsdagen, klockan 9.00 är det statsminister Reinfeldts (M) tur att bli utfrågad av konstitutionsutskottet (KU).

De tre förhören sänds i SVT:s Kunskapskanalen. De går också att följa på riksdagens webb-tv.

Nuon-köpet skulle vara Vattenfalls definitiva entré till den europeiska elmarknaden. Så sjönk elpriser och elmarknaderna blev allt annat än europeisk.

Men då hade Vattenfall gjort "kapet". Nuon köptes för 90 miljarder. Affären har starkt bidragit till att dra ned värdet på Vattenfall med närmare 40 miljarder kronor.

Vem visste vad i regeringen? Vad Maud Olofsson visste får KU inte veta. För hon vägrade att komma till utfrågningen.

ANNONS

Vad visste Olofssons högra hand, Elisabeth Thand-Ringqvist , numera vd för Företagarna? Det får KU inte heller veta. För hon kom inte heller till förhör.

Dåvarande kanslirådet Viktoria Aastrup vidhåller i ett mail till KU att den politiska ledningen var informerad: "Återkoppling från politisk ledning. (Fredrik Reinfeldt i samtal med Maud Olofsson och politisk ledning.) ”Finns ej skäl att säga nej till affären”, har Aastrup antecknat i en pm från 2009.

Så här skriver Viktoria Aastrum i sitt mail till KU:

”Min uppgift, såsom tjänsteman, är att fortlöpande dokumentera den information som kommer till handa, direkt eller indirekt, som är av vikt för att händelseförlopp ska kunna följas. Jag har som för all annan information som lämnats direkt eller indirekt av pol. sakkunnig, statssekreterare eller minister, inte haft anledning att ifrågasätta uppgiften/er som lämnats till mig”, skriver hon.

Viktoria Aastrup var vid tiden för Nuon-affären regeringens/statens ledamot i Vattenfalls styrelse.

ANNONS