ANALYS: Zonförbud bara en början

ANNONS
|

På Angereds arena vill man ha kameraövervakning, efter att personalen utsatts för hot.

Nyheten kommer samma dag som Moderatledaren Anna Kinberg Batra gör ett utspel om att införa zonförbud för att kunna avlägsna personer som uppfattas skapa otrygghet från en plats.

Olika saker, men ändå samma.

Otrygghet har seglat upp som ett av de viktigaste orden i den politiska debatten vintern 2017. Det är lätt att förklara varför.

Flyktingkatastrofen finns kvar

Vi må ha hämtat oss efter Brexitomröstningen, men vet ännu inte hur det kommer att påverka oss när britterna lämnar EU. Att Donald Trumps sätt att hantera presidentposten på får konsekvenser står redan klart – inte minst har hans vilja att sätta "America first" rubbat maktbalansen i världen.

ANNONS

Samtidigt fortsätter kriget i Syrien. Flyktingkatastrofen finns kvar utanför våra gränser. Och här hemma ska de rekordmånga som sökte asyl i Sverige under 2015 beredas plats – eller avvisas. Historien har lärt oss att inget alternativ är helt enkelt.

Att World Economic Forum nyligen slog fast att Sverige är bättre än alla andra länder på i princip allt hjälper liksom inte. Är man rädd så är man rädd. Och räddare är vi.

Brottsförebyggande rådets årliga trygghetsundersökning som presenterades i januari visade att andelen som känner sig otrygga i sitt eget bostadsområde under kvällstid har ökat från 15 till 19 procent från året innan.

Att känna otrygghet är en sak, hur motiverat det är och varifrån det kommer är en helt annan.

Media bär en del av skulden

Media bär en del av skulden. Olyckor och brott är tacksamt nyhetsmaterial i tider som kräver ständiga uppdateringar. Hela världens våldsdåd är bara ett par klick bort i din mobil.

Och över hela Europa vinner populistiska partier – med huvudbudskapet att katastrofen ständigt rycker närmare – mark.

Fakta talar inte riktigt samma språk. Samma rapport som slår fast att otryggheten ökat har också undersökt hur många som själva blivit utsatta för brott.

Undersökningen visar att något fler än året innan varit offer för brott mot enskild – det vill säga misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägeri eller trakasserier. Men ökningen är så liten att statistikerna inte kan slå fast att det rör sig om ett trendbrott eller en tillfällig avvikelse från den stabila nivå som rått de senaste åren.

ANNONS

Lag och ordning

Nu är förstås frågan svårare än så. Den grova våldsbrottsligheten och skjutningarna i bland annat Malmö och Göteborg skakar om fler än de som är direkt berörda. Och hur bakgrunden än ser ut, så har frågan blivit allt viktigare för väljarna – och politikerna.

"Enligt vallokalsundersökningen 2014 kom lag och ordning på plats 15, nu är frågan den fjärde viktigaste hos väljarna (Ipsos, feb)."

Så skrev Moderaternas opinions- och analyschef Per Nilsson på twitter under tisdagen.

Det är ingen hemlighet att hans partiledare letar efter en fråga som kan lyfta partiet i opinionen.

Lag och ordning är också en fråga som Moderaterna traditionellt "äger". Men den senaste mätningen från Novus visade att Sverigedemokraterna nu bara är ett par procentenheter efter när väljarna rankar vilket parti som har bäst politik på området.

Därför ska vi nog räkna med fler förslag på området.

Samtidigt kan man fundera på om fler kameror, poliser eller zonförbud löser de grundläggande problemen till varför människor känner sig otrygga.

ANNONS