Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

ANALYS: Ny energi, men samma politik

Ulf Kristersson fick ett nästan parodiskt starkt mottagande när han höll sitt installationstal. Partiet har förstås inget annat val – och han visade trots allt att Moderaterna får en tydligare och vassare ledare.

Den moderata extrastämman började med att Anna Kinberg Batra äntrade scenen och höll ett kort – och förvånansvärt avspänt – försvarstal: det är svårt att ställa om till opposition, svårt att ställa om politiken, man får inte klamra sig fast vid det förgångna.

Sedan läxade valberedningens ordförande Lars Ingvar Ljungman upp partikamraterna: partiet har tagit skada, nu får alla se till att sluta upp bakom ledningen – tiden av splittring är förbi.

Ja, ni förstår. Det var inte läge att göra annat än att applådera tills det sved i handflatorna varje gång Ulf Kristersson tog en konstpaus. Alla moderater är lika medvetna om att tiden fram till valet är för knapp för att göra någonting annat än att ställa sig bakom den nye partiledaren och blicka framåt.

Politiken redan klar

På ett sätt kan man se partiledarbytet som ett byte av frontfigur och inte så mycket mer. Den politik partiet ska driva i valrörelsen är förvisso inte spikad – men handlingarna till arbetsstämman som ska slå fast dem är klara sedan några veckor. Det är alltså en politik som den gamla ledningen – där Ulf Kristersson satt tillsammans med Anna Kinberg Batra – tagit fram.

Men på en annan nivå indikerar Ulf Kristerssons första framträdande som partiledare att det är nya tider.

• Ulf Kristersson slog fast att Decemberöverenskommelsen var fel. Hans mantra är att partiet i alla lägen ska lägga fram sin politik. I hans värld skulle den sittande regeringen aldrig ha tillträtt, eftersom den har för svagt parlamentariskt stöd. I praktiken tycks det innebära att han är beredd att regera även om Alliansen är mindre än de rödgröna, även om han väljer att uttrycka det omvänt: "om S och SD vill göra gemensam sak och fälla en sådan regering kan de göra det".

Samtidigt är han lika tydlig med att Allianssamarbetet är viktigt och måste vårdas – och eftersom delar av Alliansen har en helt annan linje i frågan lär vi få vänta och se vad beskedet är värt.

Oerhört kritisk till migrationspolitiken

• Han sa också att de senaste decenniers migrationspolitik har varit "ogenomtänkt och principlös", att den varit "naiv" och att den fått besvikna väljare att vända sig till "ett parti som exploaterar missnöje". Samt att den fått Sverige att bli ett "avskräckande exempel på kravlöshet och utanförskap."

Det är värt att påminna om att Ulf Kristersson faktiskt var en del även av regeringen Reinfeldt, även om det efter den typen av uttalandet är svårt att tro. Men visst. Även politiker måste få tänka om och vid sidan av att Ulf Kristersson förstås hoppas locka tillbaka väljare som övergett M för SD, så säger han att han vill se en bred uppgörelse mellan Alliansen och Socialdemokraterna för "en hållbar migration".

• Ett arv från Fredrik Reinfeldt som Ulf Kristersson däremot vill värna är det moderaterna kallar arbetslinjen. Det vill säga att det alltid ska löna sig att arbeta. I sitt tal betonade han att bidragen inte får vara så höga att det är meningslöst att arbeta och att man inte ska få alla bidrag från första dagen i Sverige.

En annan energi

I talarstolen har Ulf Kristersson en helt annan energi än företrädaren Anna Kinberg Batra. Han är engagerad, på gränsen till intensiv. Man får intrycket att det här är på riktigt och han tryckte i sitt tal på att politiken måste vara seriös. På presskonferensen efteråt utvecklade han vad han menade när han sa att "det behövs fler vuxna i rummet", med orden att det är för tjafsigt just nu, för dåligt samtalsklimat – och att det är dåligt för svensk politik.

Så. En annan ton – och ett helt parti som lovat ställa sig bakom. 

Om det räcker för att höja de opinionssiffror som blev Anna Kinberg Batras fall är en helt annat fråga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.