Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

ANALYS: Nej, Moderaterna är inte otydliga

Nej, Anna Kinberg Batra är inte otydlig. Tvärtom. Moderaternas opinionsläge måste helt enkelt bero på annat.

ANNONS
|

Moderatledaren höll Almedalsveckans mest pedagogiska och lättbegripliga tal. Hon pekade ut de tre stora problem som hon tycker att Sverige har och hur de ska lösas.

Det handlar om utanförskap och integration, jobb samt brist på lag och ordning.

Och det intressanta är att inget av detta är några nyheter. Istället följer det den linje hon stakat ut sedan hon tog över som partiledare efter Fredrik Reinfeldt.

Kravet om ett bidragstak, så att det alltid ska löna sig att arbete har vi hört tidigare.

Precis som vi hört att det behövs fler enkla jobb. Eller att det behövs en integrationsplikt, med krav på språkkunskaper och grundläggande kunskaper om svenska värderingar.

ANNONS

Vi vet sedan tidigare att Anna Kinberg Batra är emot alla regeringens förslag till skattehöjningar. Och vi känner till att hon vill se fler poliser och strängare straff.

Två olika saker

Det är klart att alla konkreta förslag inte har funnits med från början, men ganska tidigt efter det att Anna Kinberg Batra blev partiledare i början av 2015 har det stått klart att det var en återgång till en mer klassisk moderatpolitik som gäller. Och vad det innebär rent konkret har vi alltså fått gott om exempel på efter hand.

Ändå får vi så ofta höra att Anna Kinberg Batra är otydlig.

Det är faktiskt lite underligt.

Men, som så ofta kanske man är tvungen att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Otydligheten handlar i första hand om beskedet den 19 januari i år om Moderaternas förhållande till Sverigedemokraterna – och inte minst efterspelet, när Anna Kinberg Batra har försökt förklara vad hon menade. Det är svårt att beskriva som något annat än ett kommunikationsfiasko, där det fortfarande finns frågetecken hängande i luften.

När det gäller politiken har det hela tiden funnits en annan tydlighet.

Två alternativ

Så. Att väljarna sviker kan knappast hänga samman med att de inte förstår vad Moderaterna står för i sakpolitiska frågor.

ANNONS

Alltså återstår egentligen två möjligheter.

Att Anna Kinberg Batra ens gläntade på dörren till Sverigedemokraterna fick en del av M-väljarna att tänka att det kanske trots allt är okej att rösta på SD – och andra att överge partiet för alternativ som håller avstånd från Sverigedemokraterna.

Eller så har väljarna tagit till sig Moderaternas politiska svängning – från den bredd partiet eftersträvade under Fredrik Reinfeldt till den mer traditionella position de intar under Anna Kinberg Batra – värderat den och bestämt sig för att de inte gillar det de hör.

Jag vet inte vilket som borde oroa moderatledningen mest.

ANNONS