Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Analys: Magert valfläsk

Under måndagen presenterade Alliansen sitt valmanifest. Största satsningen görs på skolan. GP:s politikreporter Gunilla Grahn-Hinnfors kommenterar.

Röstningen har redan börjat. Varför kommer valmanifestet så sent?

- Valrörelsen har präglats av att de stora partierna har kopierat varandras förslag, särskilt på skolområdet. Varken Moderaterna eller Socialdemokraterna ville vara först ut med ett samlat förslag som den andra sedan kan sno. Istället har man lurpassat på varandra tills nu.

- En annan anledning kan vara att reformutrymmet är tajt och att partierna vet att få väljare kommer att jubla över laddstolpar för elbilar eller att grundskolan blir tioårig. Då gäller det att hålla spänningen vid liv på andra sätt.

Vilka nyheter fanns i Alliansens valmanifest?

- Inte särskilt många. Ett förslag om att motverka ungas psykiska ohälsa har jag inte sett förut. Där lägger Allianspartierna en miljard, men först 2016-18. Det sammanlagda reformutrymmet nästa år beräknas till 9,3 miljarder kronor. De kommande åren anges något högre belopp.

- Den största reformen, som beräknas till två miljarder, läggs på en 10-årig grundskola. Andra satsningar är fler karriärtjänster för lärare, miljöbilspremier och att alla över 85 år ska erbjudas plats på äldreboende utan biståndsbedömning.

Reformerna kommer att finansieras genom slopade avdrag för pensionssparande, höjd fordonsskatt och höjd skatt på alkohol och tobak. Dessutom räknar Alliansen med att en del myndigheter ska kosta mindre.

- Däremot har de fyra partierna uppenbarligen inte kunnat enas om att förstaliga skolan, som FP vill, eller förstatliga sjukvården, som KD vill.

Kommer manifestet att locka väljare på valdagen?

- Knappast i sig, eftersom så gott som allt redan var känt. Satsningarna uppgår till drygt 9 miljarder kronor för nästa år. Siffran kan sättas i relation till att utgiftssidan i budgeten förra året var 921 miljarder. Det är alltså ett mycket litet reformutrymme,

- Socialdemokraterna räknar med 28 miljarder för satsningar, sedan de slopat den sänkta arbetsgivaravgiften för unga och restaurangmomsen och även gjort de skattehöjningar och förändringar som också Alliansen föreslår.

- Eftersom det inte finns så mycket valfläsk att steka upp för Reinfeldt och hans alliansvänner satsar de i stället mycket på att visa hur eniga de är och hur förberedda de är. Reinfeldt inledde pressträffen med att recensera de två mandatperioderna som snart är till ända. "Först säger vi vad vi ska göra, seden genomför vi det", var hans budskap.

- Kort sagt: Alliansen försöker vinna valet på regeringsduglighet och att peka på att de rödgröna partierna inte har ett gemensamt förslag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.