Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Analys: Löfven bär själv ansvar för krisen

Stefan Löfven har sig själv att skylla för krisen. Bristerna i hans regering går inte att blunda för. Oavsett vad han gör är hans ställning försvagad. Alliansen utnyttjar en oväntad chans, men tar också risker.

Sommarkrisen 2017. Så kommer vi att minnas IT-skandalen på Transportstyrelsen och dess dramatiska politiska efterspel. Med en riksdag hemförlovad på semester har landet plötsligt hamnat i en politisk turbulens utan motstycke.  

Alliansens kräver att infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist avgår för att ha misskött sina ansvarsområden. De får stöd av Sverigedemokraterna. Därmed finns en majoritet för en misstroendeförklaring i riksdagen.

Talmannen Urban Ahlin (S) väntar på att få en begäran med underskrifter om att kalla riksdagsledamöterna till ett extra sammanträde vilket sker inom tio dagar.

LÄS ÄVEN: Källor: Regeringen överväger att avgå

Det försätter statsminister Stefan Löfven i en akut situation. Han kan offra sina ministrar och undvika en extraordinär riksdagsomröstning. Men det har sannolikt ett högt politiskt pris.

IT-skandalen kommer att förfölja honom in i nästa års valrörelse och stärka Alliansen, som givetvis kommer att ta varje chans att påminna om hur hans ministrar och även statsministern själv misskött IT-skandalen genom att inte prata med varandra och bara tänka på det egna reviret.

Det gäller förhållandena inom regeringskansliet och ansvaret inför oppositionen och allmänheten.

Att försöka regera vidare med trovärdighet utan två av sina starkaste och viktigaste ministrar, Anders Ygeman och Peter Hultqvist, är dock ett alternativ som Löfven sannolikt vill undvika. Det är tveksamt om han skulle kunna genomföra en så stor regeringsombildning med någon trovärdighet kvar.

Återstår då är att avgå eller utlysa extraval.

Klart är emellertid att regeringsarbetet inte kan fortsätta som om ingenting hänt.

Det som skett är en pinsam och potentiellt förödande skandal som hade kunnat undvikas om förnuft, omdöme och ansvar präglat de berörda ministrarna. Det går inte att skylla på myndighetsstrukturer och olika ansvarsområden och en statssekreterare som fått sluta efter vidlyftigt resande för skattemedel i tjänsten.

Det var vad Anna Johansson gjorde. Statssekreteraren satt på information som hon inte fick och därför visste hon inte, som ansvarigt statsråd, vad som hände och kunde inte agera. Hon var en minister i blindo.

Kollegerna Ygeman och Hultqvist visste sedan ett år tillbaka, men tyckte inte att de hade någon anledning att föra informationen vidare till de övriga ministrarna och till statsministern. De ingick båda i Löfvens säkerhetspolitiska råd där känsliga frågor ska hanteras, men inte vid något möte fann de något som helst skäl att berätta följande:

Säpo utreder under ledning av åklagare en generaldirektör för misstankar om att hon har brutit mot lagar och riktlinjer vid upphandling av externa IT-tjänster. Därmed kan hon ha orsakat det största läckaget av hemligstämplade uppgifter till utlandet på närmare 40 år.

Stefan Löfven fick ingen kännedom om detta förrän i januari i år, och han sa inget förrän vid en presskonferens i måndags. Information till oppositionen planerades, hette det då. Den kom i utskott och ett partiledarmöte först i tisdags.

Det är fullständigt obegripligt hanterat och måste få konsekvenser.

Alliansledarnas utspel med att uttala sitt misstroende mot tre ministrar beskrevs efteråt som en krigsförklaring. IT-skandalen är en högst oväntad möjlighet för kvartetten att göra comeback i rampljuset som ett handlingskraftigt alternativ.

De framhåller att det nu är statsministern som har ansvar för vad som nu händer.

Men extraval ett år före det ordinarie riksdagsvalet kan stå dem dyrt. För flera av allianspartierna är opinionsläget så prekärt att de riskerar att mista sina riksdagsplatser.

Vad skulle då återstå av Alliansen?

En mindre borgerlig koalition som kan regera med stöd av Sverigedemokraterna?

Ett extraval kan skapa ett ännu svårare parlamentariskt läge, och en om möjligt ännu svagare regering. Därför står mycket på spel just nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.