Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Analys: Krisen utredd – för stunden

Stefan Löfven ombildar regeringen, men behåller Peter Hultqvist som försvarsminister. Därmed utmanar han Alliansen och sänder en signal till omvärlden.

Misstroende mot tre ministrar är en sak. Men snabbt utvecklades IT-skandalen på Transportstyrelsen till en forcerad och ogenomtänkt kamp om regeringsmakten. Det skulle också, liksom läckor av hemligstämplad information, kunna vara till men för rikets säkerhet. 

En osäker omvärld, förhandlingar om brexit inom EU och ett allvarligt säkerhetspolitisk läge. Det är tre utrikespolitiska skäl som Stefan Löfven anger för att inte försätta landet i en regeringskris. Han anger också nödvändiga reformer på arbetsmarknaden, inom skolan och vården.

Stefan Löfven avslöjade hur han ska bemöta Alliansens misstroendeförklaring vid en presskonferens i Rosenbad. Han var bestämd, nästan upprörd, och kompromisslös. Han satte ner foten om tog ansvar för Sverige, var hans budskap.

Alliansens agerande beskrev han som kortsiktigt och förhastat, ”helt oseriöst”.

Löfven låter två av de omdiskuterade ministrarna, Anna Johansson och Anders Ygeman, avgå och ombildar regeringen. Johanssons framtid är oklar, men Ygeman tänker han föreslå till ny gruppledare i riksdagen. Därmed kommer hans kanske mest populäre minister, med en central roll för polis, terrorbekämpning och krishantering, vara kvar som ett tungt namn i politikens maktcentrum.

Det öppnar för en comeback i en kommande ministär.

Peter Hultqvist får däremot sitta kvar som försvarsminister.

– Han är djupt respekterad i breda kretsar, och har byggt upp ett starkt internationellt nätverk, säger Löfven.

Det är inget tvivel om att både Anna Johansson och Anders Ygeman kan klandras för vad de har gjort, eller rättare inte gjort, när det gäller turerna i IT-skandalen. Men kritiken är mer tveksam beträffade Hultqvist. Han har inte haft något direkt ansvar, även om han givetvis borde ha informerat statsministern om att IT-läckan fått försvarsmakten att vidta åtgärder för att minimera och förhindra eventuella skadeverkningar mot personal och system.

Alliansen kan nu välja att gå vidare med sin misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist genom att begära att talmannen kallar in riksdagen under augusti. Där kan de möjligen räkna med Sverigedemokraternas stöd, men inte Vänsterpartiets. De har, om alla följer partilinjerna, en majoritet som skulle kunna fälla Hultqvist, bara dagar före den största militära övningen i Sverige på över 20 år, Aurora.

Alternativet är att dra tillbaka misstroendeförklaringen, se vad Konstitutionsutskottet kommer fram till så småningom, och istället satsa på valrörelsen nästa år. Om de ska uppträda som en Allians och ett trovärdigt alternativ måste de förbereda sig, kompromissa och utarbeta en gemensam politisk plattform.

Det hade de inte haft om Löfven avgått eller vid ett extraval.

Stefan Löfven uppmanar varje medlem i riksdagen att noga överväga följderna av sitt val om det går till en omröstning. Sannolikt har rett ut krisen för den här gången. Stärkt eller försvagad?. Det återstår att se.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.