Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ANALYS: Dådet kastar en skugga över kongressen

Terrordådet i Stockholm kastade en mörk skugga över inledningen av Socialdemokraternas kongress. Temat Trygghet i en ny tid känns mer aktuellt än någonsin inför söndagens debatt om säkerhetspolitik och migration.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad citerade Bodil Malmsten innan S-kongressen tystnade en stund för att hedra offren och anhöriga efter terrordådet. I en inspelad videohälsning konstaterade partiledaren Stefan Löfven att landet är i sorg – men också att Sverige visat solidaritet och styrka i en svår stund.
Socialdemokraternas 39:e partikongress – med temat Trygghet och säkerhet i en ny tid – fick en trevande inledning. Anslaget inför söndagen och det tynga politikområdet säkerhet och migration känns plötsligt annorlunda.
Just migrationspolitiken är ett av de områden där klyftan mellan partistyrelsen och delar av de valda ombuden är som störst. Inte minst har frågan om familjeåterföreningar vållat diskussioner.
Det har nog inte undgått någon att männen är i majoritet bland flyktingarna. Till stor del beror det förstås på att det är livsfarligt att vara på flykt, inte minst för kvinnor och barn. Därför har många män lämnat sina familjer – ofta i förvissningen att de kan komma efter så fort mannen kommit till det nya landet.
För så såg ju reglerna ut när strömmen av asylsökande till Sverige var som starkast under hösten 2015.
Den tillfälliga asyllagstiftningen ändrade på det. Och inte bara för de personer som kommit efter lagen infördes, utan för alla som sökt asyl sedan november 2015.
Resultatet: frustrerade, oroliga asylsökande män här i Sverige. Samt kvinnor och barn som i värsta fall svävar i livsfara i Syrien.
I en intervju i GP i torsdags gav Stefan Löfven uttryck för partiledningens linje. Den är rak och enkel: Sverige kan inte ha en lagstiftning som kraftigt avviker från övriga EU-länder. Med en generösare politik skulle vi riskera att åter hamna i samma situation som hösten 2015 – och det är otänkbart.
Alla socialdemokrater klarar inte av att se lika rationellt på den saken. För dem är det inte förenligt med en feministisk utrikespolitik att splittra familjer.
Efter år av uppslitande interna strider – under Mona Sahlin och Håkan Juholt – har Stefan Löfvens tid som partiledare till stor del handlat om att få ihop det. Ett arbete där stabil och pragmatisk har varit de viktigaste ledorden.
På flera politikområden som ska behandlas under kongressen finns en konflikt mellan partiledningens syn på vad som är vettigast och praktiskt möjligt att genomföra. Och vad ombuden tycker känns rätt i hjärtat.
Som:
• Tiggarfrågan. Göteborgsdistriktet vill att kongressen ska besluta att man avslår alla planer på ett tiggeriförbud. Så långt vill inte partiledningen gå – varken åt det ena eller andra hållet. Stefan Löfven har sagt i en GP-intervju att tiggeriet ska bort, och att det i första han är Rumäniens och Bulgariens ansvar att se till att det sker. Många ombud ser det som att ledningen är mer inriktade på att bekämpa symptom än orsaker.
• LSS. Efter ett par domar tolkar försäkringskassan LSS hårdare än tidigare, något som fick stor uppmärksamhet under hösten. Flera motioner till kongressen handlar om att partiet måste se till att en human assistansservice säkerställs och att LSS-lagen används så som det var tänkt.
• Vinster i välfärden. Frågan var en mardröm redan på den senaste kongressen 2013, där man till sist lyckades rösta fram en kompromiss som gick ut på att vinster i vård, skola och omsorg skulle begränsas "avsevärt". Sedan dess har frågan utretts, men egentligen inte blivit mycket klarare och även nu mullrar det i leden.
Lena Rådström Baastad sa i sitt välkomsttal att demokratin bara blivit viktigare av det som skett. De orden tar vi med oss in i söndagens debatter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.