Amos, 21: "Låt barnen leka ifred"

Sluta stressa barnen med förskolans pedagogik – låt dem leka ifred. Så lyder rubriken till Amos Strömbergs krönika, där han menar att mycket av dagens pedagogik missgynnar barnens utveckling. – Jag sympatiserar inte alls med läroplanen av idag, säger han till GP.

ANNONS
|

I ett års tid har 21-åriga Amos Strömberg vikarierat på olika förskolor runt om i Lund och Malmö. Under den tiden har han märkt en, enligt honom, upprörande utveckling. Därför skrev han en krönika - "Sluta stressa barnen med förskolans pedagogik – låt dem leka ifred", som publicerades i Sydsvenskan.

– Jag fick nog helt enkelt. Det var när jag fick kommentaren”du kan inte bara låta barnen sitta sådär, det lär de sig ingenting av!", när de satt och skrattade åt något i en bok som de läste i, berättar han och fortsätter:

– Jag blev ganska förnärmad av den kommentaren. Dels för att jag kände att pedagogiken har gått för långt. Hur kan man tycka att det är negativt att ett barn har roligt och skrattar? Att man ska analysera precis allt som barnen gör, det är inte någonting jag sympatiserar med överhuvudtaget.

ANNONS

"De måste upptäcka saker på egen hand"

Han menar att den bästa lärdomen för ett barn är att låta dem upptäcka saker på egen hand. Utan någon som kontrollerar deras lek och bus varenda sekund.

– Jag anser att den bästa grunden för ett barn att kunna utvecklas, är att få växa upp i en lugn och trygg miljö utan någon ska komma och hetsa och bestämmaöver dem i varje situation de hamnar i. Ett barn ska få chansen att utveckla sina intressen i lugn och ro, allting behöver inte analyseras, menar Amos.

Amos poängterar dock att det inte handlar om enskilda personer. Han menar att det handlar om Sverige i stort, att läroplanen ser ut på ett annorlunda sätt idag.

– Jag tror att det handlar om att Sverige hela tiden strävar efter tillväxt. Att manvill få barnen att tänka rationellt och konstruktivt för att man sedan ska komma in i arbetslivet enklare. Men jag tror det är fel vägatt gå. Visst ska man uppmuntra dem och ta med dem på äventyr, men man behöver inte vara på dem jämt och ständigt, menar Amos.

Responsen på Amos krönika har varit mestadels positiv. Han tycker att fler borde tänka till - och låta barn vara ifred - ibland.

ANNONS

– Jag tror att många förskolelärare håller med mig i det här. Det känns jättehärligt att krönikan blev publicerad.

Läs Amos krönika här i Sydsvenskan:

ANNONS