Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Amnesti verktyg i kampen mot handgranater

Amnesti för explosiva varor kan hjälpa till att få bort handgranater från gatan och därmed minska risken att oskyldiga drabbas, tror justitieminister Morgan Johansson (S). Men att kriminella kommer att vilja lämna ifrån sig dem är föga troligt, tror både opposition och polis.

- Det är inte amnesti som i slutänden knäcker den här kriminaliteten, men det förebygger för eventuella sådana här olyckor framöver, säger Morgan Johansson.

I söndags dödades en man i 60-årsåldern och en kvinna skadades i en explosion vid tunnelbanestationen Vårby gård söder om Stockholm. Polisen misstänkte tidigt att det var en handgranat som detonerat.

- Nu har våra tekniker som varit på plats kunnat fastställa att det var en handgranat, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Vad som lett fram till detonationen har polisen ännu ingen klar uppfattning om.

Skärpta straff

Händelsen har åter satt fokus på den ökande användningen av handgranater i kriminella kretsar. För bara några år sedan detonerade några handgranater per år i Sverige, nu är det i snitt flera varje månad, visar forskning.

Den skärpta lagstiftningen för grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor som trädde i kraft vid årsskiftet är något som kommer ha effekt mot den här typen av brottslighet, tror justitieministern.

- Det ger inte bara ett längre straff, utan också en häktningspresumtion. Alltså att du ska utgå ifrån att den du tar misstänkt för att hantera exempelvis handgranater blir häktad. Plus att du får tillgång till hemliga tvångsmedel, alltså exempelvis möjlighet att avlyssna den som misstänks för detta, säger Morgan Johansson.

Han lyfter också fram en amnesti för explosiva varor, som regeringen föreslår ska träda i kraft i oktober och gälla tre månader framåt. Amnestin innebär att den som hanterar exempelvis en handgranat utan rätt till det, men låter polisen omhänderta varan, inte ska dömas för brott.

Men amnesti blir nog en mindre hjälp i arbetet mot handgranaterna, tror Jan Evensson, polismästare i region Stockholm.

- Det är klart vi kan få bort en och annan handgranat som folk kan hitta i dödsbon exempelvis. Men jag tror inte att det kommer vara några horder av kriminella som står i kö för att lämna ifrån sig sina handgranater och vapen, säger han.

"Ingen effekt"

Moderaterna välkomnar amnestin, som är något som partiet krävt. Men den kommer för sent, säger Tomas Tobé, partiets rättspolitiske talesperson. Han tror inte heller att de kriminella som i dag använder handgranater kommer att lämna in dem till polisen under en amnesti:

- Nej, det tror jag inte. Men vi kan få bort ett antal handgranater, och det är i grunden positivt.

"De kriminella betalar inte eller får handgranater i vapenaffärer för att sedan gå in på en polisstation för att lämna in dem, det är inte ett seriöst förslag och kommer inte att ha någon effekt", säger Liberalernas rättspolitiske talesperson i en skriftlig kommentar.

I region Stockholm jobbar man mot målet att få bort handgranaterna helt, även om det kan vara omöjligt att uppnå.

- Det här är en typ av vapen som inte har i ett civilt samhälle att göra. De är extremt farliga och har en verkan där ingen kan räkna ut vilken väg explosionen kommer att ta. De är helt oberäkneliga, säger Jan Evensson.