Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh inför omröstning om Stefan Löfven (S) som statsminister i riksdagen förra året. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Den politiska vilden Amineh Kakabaveh inför omröstning om Stefan Löfven (S) som statsminister i riksdagen förra året. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Amineh Kakabaveh redo att fälla Morgan Johansson

Eftersom oppositionen i nuläget bara saknar en röst för att fälla justitieminister Morgan Johansson i den stundande misstroendeomröstningen har den politiska vilden Amineh Kakabaveh kommit att få den avgörande rösten. Hennes beslut har tidigare varit oklart, men i en intervju med Dagens Nyheter avslöjar hon nu var hon står i frågan.
– Jag är beredd att rösta för ett misstroende mot justitieministern. S har inte uppfyllt det de lovade mig, säger hon till tidningen.

Den tidigare vänsterpartistiska och numera partilösa riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh har under de senaste dagarna återigen hamnat i strålkastarljuset inför en stor politisk omröstning.

I höstas var hon med och avgjorde statsministeromröstningen vilket ledde till att Magdalena Andersson blev Sveriges första kvinnliga statsminister, och på tisdag har hon istället möjligheten att avsätta justitieminister Morgan Johansson.

Bakgrunden till den ovanliga situationen är den misstroendeförklaring som Sverigedemokraterna väckte under torsdagen och som Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna meddelat att de kommer stödja.

Det innebär att misstroendet samlat 174 av de 175 riksdagsröster som krävs för att gå igenom – fram tills nu.

Kakabaveh avgörande i omröstningen

Då Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet meddelat att de inte kommer att rösta för ett misstroende mot Morgan Johansson står beslutet alltså och väger med Amineh Kakabaveh, som hittills inte meddelat hur hon kommer att rösta.

Men i en intervju med DN avslöjar hon nu hur hon ställer sig i frågan.

– Jag är beredd att rösta för ett misstroende mot justitieministern. S har inte uppfyllt det de lovade mig, säger Amineh Kakabaveh till tidningen.

Hon har på senare tid haft samtal med Socialdemokraterna för att föra fram sina krav, bland annat om att Sverige inte ska vika sig för Turkiet i samband med Nato-ansökan. Och om regeringen inte följer dessa kommer hon därför att rösta mot Morgan Johansson.

LÄS OCKSÅ: Politiska vilden öppnar för att fälla Morgan Johansson

Missnöjd med regeringens svar

Till Dagens Nyheter säger Amineh Kakabaveh att hon inte är emot varken Morgan Johansson eller Magdalena Andersson.

– Men jag är kritisk till deras förhållningssätt mot Turkiet, så jag kommer att rösta för ett misstroende om jag inte får igenom mina krav.

Och hon är missnöjd med de svar hon hittills fått från regeringen.

– Om våra samtal under de gångna sex månaderna hade varit positiva då hade vi inte hamnat här. Men våra samtal har inte lett till något, säger hon till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Kakabaveh stred med gerilla – nu jagas hon av Erdogan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.