Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amerikanska forskare: "Även symptomfria kan smitta"

Enligt en ny amerikansk studie kan även symptomfria personer smitta andra med det nya coronaviruset.
– Det förklarar den snabba smittspridningen, säger Robert Redfield chef för den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.
Men svenska experter är skeptiska.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det bara personer med symptom som sprider sjukdomen vidare. På myndighetens hemsida står det att sjukdomens symptom – hosta, nysningar och snuva – gör att droppar med smitta hamnar i luften och det är på så sätt viruset sprids vidare.

EU:s smittskyddsmyndighet, European center for disease prevention and control, har i huvudsak samma uppfattning, men öppnar för att det kan finnas undantag från regeln: "det finns fortfarande oklarheter gällande smittspridning från symptomfria personer", skriver ECDC på sin hemsida.

Dr Robert Redfield, chef för den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten menar att den snabba spridningen av det nya coronaviruset beror på att personer utan symptom sprider smittan vidare till andra. Bild: Carolyn Kaster
Dr Robert Redfield, chef för den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten menar att den snabba spridningen av det nya coronaviruset beror på att personer utan symptom sprider smittan vidare till andra. Bild: Carolyn Kaster

Nya amerikanska uppgifter

Men nu kommer andra signaler från USA. Dr Robert Redfield, chef för CDC, Centers for disease control and prevention – den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten – säger i en radiointervju att den snabba spridningen av det nya coronaviruset beror på att personer utan symptom sprider smittan vidare till andra.

– Viruset sprider sig betydligt snabbare än influensa. Förmodligen tre gånger så fort, säger Robert Redfield.

Och det beror i sin tur på att det "i stort sett är bekräftat" att ett antal personer är smittade utan att få några egentliga symptom. Robert Redfield uppskattar att det kan handla om så många som 25 procent.

– Och det är viktigt, för det betyder att då har du individer som inte har några symptom, som kan sprida smittan vidare – och det har vi sett att de gör, säger han.

Sprids via smittämnen

Han säger också att de som smittas kan bära på viruset – och sprida det vidare – i upp till 48 timmar innan de får några symptom, något som enligt Robert Redfield också bidrar till den snabba smittspridningen.

Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, säger att det numera är väl känt att det finns ett stort antal människor som är smittade utan att märka det. Men att de skulle sprida smittan vidare mer än undantagsvis ser han som osannolikt.

– Det här är en dropp- och kontaktsmitta, så för att man ska sprida den måste smittämnen komma ut och träffa någons luftvägar och slemhinnor. Det finns en ganska tydlig samsyn kring att den största smittan kommer ifrån att man hostar, nyser eller fräser, säger han.

">
Leif Dotevall, smittskyddsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Bild: Petter Trens
Leif Dotevall, smittskyddsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Bild: Petter Trens

Så personer utan symptom smittar inte?

– Man vet inte säkert om en person utan symptom kan smitta, men det kräver i så fall att den personens saliv kommer i kontakt med någon annans luftvägar. Det är förstås teoretiskt möjligt, men det är ingen stor smittkälla.

">
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Bild: Nils Petter Nilsson
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Bild: Nils Petter Nilsson

Tegnell: "Inget nytt"

Han säger att den omfattande smittspårning som gjordes i Sverige i samband med att de första sjukdomsfallen kom in i landet gav ganska stor kunskap om hur smittan sprids vidare. Och det visade sig att det var i familjen och hushållen som det smittade mest.

– Vi vet ganska mycket i dag, och det vi vet är att det är de sjuka som smittar, de som utsöndrar mycket. Trängselfaktor och närhet är avgörande.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte heller att de amerikanska uppgifterna tillför något nytt. Han har sett ett antal rapporter som säger samma sak. Han utesluter inte att en del personer kan smitta lite grand, innan de blir sjuka.

– Men det är en väldigt lite del av smittspridningen. Allting vi vet talar för att den stora smittspridningen sker när man börjar få symptom. Det är därför vi inriktar alla våra insatser på den gruppen, säger han.

Tidigare har även italienska forskare uppgett att symptomfria personer kan smitta, något SVT rapporterat om.

LÄS MER: Häktets personal saknar skydd mot covid-19

LÄS MER: Nya coronaråd påverkar vardagslivet

LÄS MER: Forskare: Varannan svensk smittad i april

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.