Ambulanspersonal hindrad vid hissen – av kvinna som skulle tvätta

Kvinnans granne var i ett kritiskt tillstånd. Själv skulle hon tvätta och ville inte ta trapporna.
Att hindra ambulanspersonalen från att ta hissen var dock inte olagligt, menar hovrätten som nu friar kvinnan.

ANNONS
|

Den äldre damen var kritiskt sjuk med stora andningssvårigheter när ambulanspersonalen kom till flerfamiljshuset i Järfälla i slutet av 2020. Hon behövde föras till sjukhus.

Anhöriga till damen höll därför kvar hissen på våningsplanet, så att hon snabbt skulle kunna föras till ambulansen på entréplan.

Det uppskattade inte damens granne. Hon hade nämligen tvättid och var på väg till tvättstugan i den nedre delen av huset – och hon var fast bestämd om att ta hissen, hellre än att ta trapporna. Hetsiga diskussioner uppstod, där såväl anhöriga som ambulanspersonal argumenterade mot kvinnan vid hissen.

Försenade ambulansen med minuter

Efter att ha blivit fem minuter försenade, enligt åklagaren, kom såväl patienten som ambulanspersonalen till slut in i hissen och tog sig ner till ambulansen.

ANNONS

Då hade kvinnan följt efter ner för att fotografera ambulansen, enligt henne själv för att kunna anmäla personalen för bemötandet. Ambulanspersonalen vittnade om hur den ena av de två fick fokusera på att kontrollera kvinnan, medan den andra flyttade den äldre damen till båren.

Frias av hovrätten

Tingsrätten friade kvinnan från misstanken om sabotage mot blåljusverksamhet, och nu har hovrätten fastställt domen, vilket Dagens Medicin tidigare berättat.

Rätten menar visserligen att det är bevisat att kvinnan stört ambulanspersonalen genom att ifrågasätta och skrika på dem, men det är inte bevisat att hon angripit eller hindrat dem.

Samtidigt skriver hovrätten att ”det rörde sig om en sjukvårdsinsats där patientens hälsotillstånd var kritiskt och att därför även en mindre påverkan på sjukvårdsinsatsen riskerade att påtagligt försvåra genomförandet”.

Kan överklagas till Högsta domstolen

För att kunna dömas för blåljussabotage behöver agerandet dock ha varit avsett att allvarligt försvåra eller hindra personalen. Kvinnans agerande vid hissen anses inte ha varit så pass allvarligt, och hon frias därför.

Hovrätten var oenig i beslutet, då två nämndemän hade velat döma kvinnan för blåljussabotage. Domen kan överklagas till Högsta domstolen.

LÄS MER:Jagade polisbil – döms för blåljussabotage

LÄS MER:Hotas med vräkning efter misstänkt blåljussabotage

LÄS MER:Full polis åtalas för blåljussabotage och hot

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS