Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ambulansflyg på Landvetter försenas

Upphandlingen av piloter är överklagad. Det medför förseningar i tidsplanen för att få ambulansflyg till Landvetter. Nu hoppas Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg, KSA, att basen står klar i januari 2022.
– Vi kan i efterhand se att den tidsplan vi hade inte skulle hållit, säger styrelseordföranden Ola Karlsson (M).

Styrelsen för KSA har beslutat att senarelägga den planerade starten för ambulansflygen, som skulle ha skett i år. Anledningen är att upphandlingen kring piloter är överklagad till förvaltningsdomstolen.

– Det har varit lite osäkerheter kring upphandlingen av piloterna som drar med sig förseningar av utbildningen för piloterna, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande för KSA.

Styrelseordförande för KSU, Ola Karlsson menar att ambulansflygplanen är ett steg i en mer jämlik vård i Sverige. Bild: Pressbild
Styrelseordförande för KSU, Ola Karlsson menar att ambulansflygplanen är ett steg i en mer jämlik vård i Sverige. Bild: Pressbild

En del i mer jämlik vård

Behovet av ambulansflyg är enligt Karlsson stort. Idag saknar södra Sverige den beredskap som KSA nu jobbar med att införa. Norra Sverige har haft tillgång till ambulansflyg som är inköpta av privata företag. Det menar Ola Karlsson har varit en förutsättning för att vården ska fungera inom just de regionerna.

– Vi ser inga konsekvenser av förseningen för den nuvarande vården i Västra Götalandsregionen i nuläget. Men det är ett välkommet tillskott inom den svenska sjukvården generellt, säger Ola Karlsson.

Han ser tillskottet av ambulansflygplan som en del i en mer jämlik vård i Sverige.

– Det är jätteviktigt för Sveriges sjukvård. En förutsättning för en transplantation till exempel.

Västra Götalandsregionen har dock sedan 2019 haft avtal med privata leverantörer för ambulansflyguppdrag liksom transplantationstransporter med beredskap dygnet runt.

Ursprungsplanen för optimistisk

Var den ursprungliga tidsplanen för optimistisk?

– Ja, nu såhär i efterhand kan vi med säkerhet säga att ursprungsplanen inte hade hållit.

Starten var planerad till november i år. Nu hoppas KSA kunna ha basen färdig i januari 2022 istället. Under tiden kommer de att jobba med att utbilda piloterna i Paris samt etablera flygbaser på Arlanda, Landvetter och i Umeå.

Det ska även tillkomma en flygkoordinationsorganisation med bas i Umeå som ska koordinera flygningar över hela Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.