Miljöpartiets valberedning presenterade Amanda Lind som förslag till nytt språkrör under en pressträff på söndagen.
Miljöpartiets valberedning presenterade Amanda Lind som förslag till nytt språkrör under en pressträff på söndagen. Bild: Magnus Lejhall/TT

Amanda Lind föreslås som nytt språkrör för Miljöpartiet

Amanda Lind föreslås av Miljöpartiets riksvalberedning som nytt språkrör för partiet, vid sidan av Daniel Helldén.
– Vi har en regering som sviker klimatet, säger hon på en pressträff på söndagen.

ANNONS
|

På söndagen stod det klart att Amanda Lind föreslås ta över som kvinnligt språkrör i Miljöpartiet efter Märta Stenevi, som avgick i februari, efter att först ha varit sjukskriven i en dryg månad.

– Jag är hedrad, sa Amanda Lind efter beskedet, och lade till att hon hoppas kunna ingjuta kraft i Miljöpartiets rörelse.

– Vi ska fortsätta vara en stenhård opposition, för den här regeringen ökar utsläppen mitt i klimatkrisen, säger hon till SVT.

Platsen som kvinnligt språkrör i Miljöpartiet har varit vakant sedan Märta Stenevi avgick i februari, bland annat efter konflikter som handlade om dålig arbetsmiljö i partiet. En intern rapport uppmärksammade problemen, men beskedet i vintras överraskade ändå henes partikamrater då.

ANNONS

– För mig är det självklart att människor ska ha det bra på jobbet, säger Amanda Lind. Vi ska ha en god arbetsmiljö för både förtroendevalda och anställda. Jag hoppas kunna stå för ett tryggt ledarskap och bidra till att vi fokuserar på vår politik och driver en rättvis klimatomställning, säger Amanda Lind.

Amanda Lind tillträdde posten som partisekreterare 2016 och var därefter kultur- och demokratiminister mellan 2019 och 2021. Sedan förra riksdagsvalet är hon ordförande i kulturutskottet. Hennes meritlista gjorde henne till förhandsfavorit till nomineringen, framför Janine Alm Ericson och Annika Hirvonen.

– Jag vill som språkrör bidra till att vårt parti växer sig starkare och att vår politik och vår ideologi kommer fram på ett tydligt sätt, och såklart att vi går framåt i kommande val i hela landet, säger Amanda Lind.

Den slutgiltiga omröstningen om vem som blir språkrör sker på en digital extra partikongress den 28 april.

Efter beskedet att Amanda Lind är valberedningens förslag, väljer Annika Hirvonen att dra sig ur och ställa sig bakom Amanda Lind. Janine Alm Ericson har däremot inte bestämt sig för hur hon ska göra.

– Det har varit tre starka, bra kandidater under hela den här processen. När beskedet nu kommer i dag så behöver jag tänka också. Mitt stöd i partiet har varit starkt och jag behöver helt enkelt landa i det här, säger hon till TT.

ANNONS

LÄS MER:Grön Ungdom vill se Alm Ericson som språkrör

LÄS MER:MP:s hetaste politiker stannar hellre i Bryssel

ANNONS