Antikroppar från alpackor tycks vara effektiva mot det nya coronaviruset. Arkivbild.
Antikroppar från alpackor tycks vara effektiva mot det nya coronaviruset. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Alpacka hjälper svenska virusforskare

ANNONS

Antikroppar från kameldjuret alpacka tycks kunna oskadliggöra det nya coronaviruset. Det menar forskare vid Karolinska institutet, som sedan februari har studerat den tyska alpackan Tyson som har injicerats med ytprotein från viruset.

Kameldjur bildar extra små antikroppar, som är intressanta för att de kan framställas i större omfattning med ganska enkla medel. Det säger en av forskarna i projektet, virologen Gerald McInerney, till TV4 :

– De är så små och enkla att de kan odlas i stora mängder i små lab. Så det behövs inte stora resurser för att göra mediciner.

Den preliminära och ännu icke granskade studien visar att Tysons antikroppar är effektiva mot viruset genom att de binder till samma område som mänskliga antikroppar. Forskargruppen har nu gjort sina resultat allmänt tillgängliga, så att andra kan gå vidare och utveckla eventuella läkemedel.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS