Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fridolin och Schyman tar täten med 21 programpunkter var under Almedalsveckan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Almedalsveckan större än någonsin

Supervalåret 2014 är Almedalsveckan större än någonsin. 1 200 arrangörer finns på plats och alla vill få fram sina budskap. Mest aktiva bland politikerna är FI:s Gudrun Schyman och MP:s Gustav Fridolin.

Nu är Almedalsveckan igång. Det är supervalår och antalet evenemang ligger i år på över 3 300 vilket är 1 000 fler än förra årets rekordsiffra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De ämnesområden som har flest programpunkter är liksom tidigare år vård och omsorg. Näst störst är media och journalistik, vilket förklaras av medieföretagens ovanligt stora närvaro.

- Sysselsättningen är också en stor fråga och även utbildning, som ju debatterats mycket under våren. Generellt kan man säga att de typiska valfrågorna, sånt som ligger människor nära, får mycket plats, säger Karin Lindvall, koordinator för Almedalsveckan.

Under veckan kommer ungefär 200 av de personer som Säpo har i uppdrag att skydda, att besöka Almedalen. Det tillsammans med att omkring 300 ansökningar om tillstånd enligt ordningslagen kommit in och att minst 25 000 personer väntas delta i seminarier och debatter gör evenemanget till en stor polisiär händelse.

- Vi arbetar tillsammans med Säpo, Rikspolisen och Stockholmspolisen med den här kommenderingen men går inte ut med hur många poliser som deltar i arbetet, säger Håkan Larsson, chef för närpolisen på Gotland.

Rent allmänt bedömer polisen dock hotbilden under Almedalsveckan som väldigt låg.

Runt hälften av politikerna som deltar är riksdagsledamöter men även ministrar, partiledare, EU-politiker och kommunpolitiker är representerade. Hur aktiva de är i debatten varierar.

- Gustav Fridolin och Gudrun Schyman är mest närvarande med 21 programpunkter vardera. Minst närvaro har Moderaterna, säger Karin Lindvall.

Men veckan är inte bara tal och debatter. Pr-byråer, medieföretag och organisationer ordnar mängder av sociala aktiviteter under veckan. Mingelfesterna avlöser varandra och då och då riktas kritik mot evenemanget för att bjuda på för mycket av rosévinspimplande och frotterande makthavare emellan.

Statsvetarprofessorn och valexperten Sören Holmberg, som deltar i Almedalen för runt tionde gången, håller inte med i den kritiken.

- Det känns bara som en onödig hype att se det som ett problem. Almedalen är unikt i världen och ett fantastiskt tillfälle för den "tjattrande klassen" att träffas på ett och samma ställe för att delta i seminarier och nätverka, säger han.

Han ser det som en stor fördel att Almedalen vuxit och att programmet hela tiden breddas.

- Det är inte längre bara politiker som kommer utan även exempelvis näringsliv, forskning och tankesmedjor. Att alla får tillfälle att nätverka tror jag leder till en bättre kommunikation och ett större förtroende i det svenska samhället, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.