Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns en möjlighet att utnyttja folkbokföringen i brottsligt syfte, visar Riksrevisionens granskning. Arkivbild.

Allvarliga brister i folkbokföringen

Dödas identiteter som stjäls för bidragsfusk. Kriminella som håller sig undan myndigheter. Felen i Skatteverkets folkbokföring är allvarliga, varnar Riksrevisionen.

I augusti blev det känt att flera IS-krigare från Sverige som dödats utomlands fortfarande fanns registrerade i folkbokföringen. Och att deras identiteter användes för att plocka ut lån och bidrag.

- Det finns en möjlighet att utnyttja folkbokföringen i brottsligt syfte, säger Henrik Allansson som projektlett Riksrevisionens granskning.

Skatteverket ansvarar för att alla uppgifter och identiteter i folkbokföringen stämmer. Nu visar granskningen att det arbetet har flera allvarliga brister.

Det kan handla om falska identiteter, bidrag man inte är berättigad till, eller att folkbokföra sig någonstans där man inte finns för att göra sig svårtillgänglig för polisen, Kronofogden och andra myndigheter.

- Det är oacceptabelt när människor utnyttjar våra bidragssystem eller fuskar med skatten. Att ha koll på folkbokföringen är en viktig del i detta, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Inget IT-larm

En stor brist är att Skatteverket saknar kunskap om hur omfattande felen är, samt vilka konsekvenser de medför i samhället, menar Henrik Allansson.

- Därför är det svårt att inrikta arbetet mot de mest allvarliga felen, som borde vara högt prioriterade, säger han.

Det finns dessutom inget i systemet som larmar vid fel, som när till exempel en person har fem identiteter i folkbokföringen.

- IT-verktygen är rätt gamla, vilket är ett hinder för att man ska kunna arbeta med kvaliteten på ett effektivt sätt, säger Henrik Allansson.

Ökade kontrollmöjligheter

Regeringens utredare Lars-Erik Lövdén pekade i sin utredning i våras kring välfärdsbrott på stora problem med falska identiteter och felaktig folkbokföring. Utredningen föreslog ett nytt brott, folkbokföringsbrott, när man lämnar felaktiga uppgifter om sin folkbokföring. Ett annat förslag var att Skatteverket ska kunna göra hembesök för att kontrollera att personer verkligen bor där de är skrivna.

- Regeringen jobbar vidare med flera av utredningens förslag. Det är viktigt att fokus ligger på folkbokföringen och på hög registerkvalitet, säger Magdalena Andersson.