Allt större grupper på fritids

ANNONS
|

I höstas hade fritidshemmen i Sverige i snitt 31,7 barn per avdelning. Året innan var motsvarande siffra 30,6. Det är en stor skillnad mot början av 1990-talet då snittet låg på 18 barn per avdelning.

- Vi har inte analyserat resultatet, men det är klart att miljön inte blir den bästa med stora grupper. Det blir stökigare och en högre ljudnivå, säger Barbro Dunér, undervisningsråd på Skolverket.

Statistiken från Skolverket visar att skillnaderna mellan kommunerna är stora. Medan Göteborg ligger under rikssnittet med 26 barn per avdelning, har fritidshemmen i Ale mer än 38 barn på varje avdelning. Även Mölndal ligger över snittet, med nästan 35 barn per avdelning.

ANNONS

Samtidigt som barngrupperna har blivit större, minskar personaltätheten. Hösten 2006 gick 18,9 barn per årsarbete. Det är mer än dubbelt så många som 1990.

I förskolan går utvecklingen i positiv riktning. Skolverkets statistik visar att det i höstas gick 16,7 barn i varje grupp. Det är den lägsta siffran som uppmätts under 2000-talet.

Barn per avdelning på fritidshemmen

ANNONS