Anmälningar om misstänkta sexualbrott mot barn på nätet ser ut att öka dramatiskt för andra året i rad. Arkivbild.
Anmälningar om misstänkta sexualbrott mot barn på nätet ser ut att öka dramatiskt för andra året i rad. Arkivbild.

Allt fler tips om barnsexbrott på nätet

Anmälningar om misstänkta sexualbrott mot barn på nätet ser ut att öka dramatiskt för andra året i rad.

ANNONS
|

Under 2015 fick Ecpat Sverige in 5430 tips på sexuell exploatering av barn, en siffra som i år redan passerats. Ökningen tros enligt Thomas Andersson, pressekreterare vid Ecpat Sverige, delvis bero på att anmälningsbenägenheten ökar. Men även att foton eller filmer på sexuella övergrepp mot barn sprids i mer publika kanaler.

- Det är alltså lättare att se materialet utan att man sökt efter det, säger Andersson.

ANNONS

Lättare att hitta

Att förövare i större utsträckning sprider material utan krypteringar och anonymiseringsverktyg, gör det lättare att hitta och sätta fast dem, uppger han. Samtidigt ligger många sociala medier i andra länder som exempelvis USA och Kanada, vilket kan försvåra möjligheten att få ut informationen från företagen om vem som ligger bakom kontot som sprider övergreppen.

- Det kan vara en omständig process för polisen.

IT-kunniga

Dessutom är det enligt Andersson sällan den som fotar eller spelar in övergreppen som väljer att dela materialet på ett sätt som gör att de är lätta att spåra. I stället handlar det om andra, mindre IT-kunniga personer, som sprider materialet vidare.

Under 2015 kunde 243 av de 5430 tipsen kopplas till Sverige. För året spår Andersson en minskad andel tips med Sverigeanknytning. Anledningen kan vara att svenska företag som hanterar servrar har ett bra samarbete med polisen. Men också att svenskar generellt sett är mycket IT-kunniga.

- Det kan vara så att det finns lika mycket här i Sverige men att svenska förövare är duktiga på att dölja serverplaceringen.

ANNONS

Fakta: Ecpat

Ecpat är en barnrättsorganisation som arbetar mot barnsexhandel.

Organisationen är politiskt och religiöst obunden.

Ecpat grundades 1990 i Thailand.

I september 1996 grundades Ecpat Sverige.

Under 2015 fick Ecpat Sverige in 5430 tips på sexuell exploatering av barn, då en ökning från 2715 anmälningar året innan.

Under första halvåret 2016 inkom nästan 4000 tips.

Källa: Ecpat

ANNONS